Trei scenarii pentru viitorul Europei

Miercuri, 20 Iunie 2012, ora 08:13
2581 citiri
Trei scenarii pentru viitorul Europei
Foto: Financial Post

In ciuda victoriei partidelor care sustin austeritatea in alegerile din Grecia, lucru ce ar trebui sa imbunatateasca situatia in zona euro, investitorii nu dau semne ca ar rasufla usurati.

Astfel, costurile de imprumut pentru Spania au atins un nou nivel maxim pentru zona euro, depasind 7 la suta pentru obligatiunile pe zece ani, iar bursele, desi in urcare, mai au mult pana sa-si revina complet.

Prin urmare, analistii CNN vad drept posibile trei scenarii pentru viitorul Europei:

Colapsul zonei euro

Aceasta ar fi cea mai traumatizanta cale pe care ar putea s-o ia Europa. O eventuala prabusire ar putea incepe in Grecia si s-ar continua in Spania si Italia. In Grecia, cel putin, mai sunt bani cat sa ajunga Guvernului pentru cheltuieli curente pana pe 15 iulie, iar FMI si UE nu vor da drumul la banii din imprumutul acordat in iarna acestui an pana nu vad masuri clare de austeritate implementate de noul guvern.

Germania, la randul sau, a exclus introducerea eurobondurilor, deoarece si-ar pierde din rating, in favoarea economiilor periferice. In plus, cancelarul german, Angela Merkel, a subliniat faptul ca resursele tarii sale de a oferi ajutor "nu sunt nelimitate".

Astfel, zona euro s-ar putea restrange doar la Franta, Germania si tarile Benelux. Rezultatul pentru economia europeana ar fi catastrofal, guvernele intrand in incapacitate de plata, fiind impus control asupra capitalurilor. Pe scurt, recesiune.

Criza pana se realizeaza integrarea bancara si fiscala

Un compromis intre Grecia si troika ar putea salva tara, dar redresarea adevarata ar dura ani de zile.

Noul mecanism de stabilitate ar ajuta la recapitalizarea bancilor, insa integrarea totala despre care se vorbeste in ultima perioada va fi un proces indelungat si anevoios. Angela Merkel a admis ca, desi este o sarcina "herculeana", integrarea completa ar fi in interesul Germaniei.

De altfel, avand in vedere ca 60% din exporturile Germaniei sunt spre alte state din zona euro, prabusirea uniunii monetare ar avea un efect dezastruos asupra economiei germane.

Convergenta economica

Acest al treilea scenariu este prevazut in Tratatul de la Maastricht, insa mecanismele necesare nu au fost niciodata stabilite si implementate.

Tarile membre nu au reusit sa-si liberalizeze piata muncii, sa-si coordoneze sistemul de taxe si impozite sau sa-si supravegheze bancile, la nivel central.

Totusi, analistii sunt de parere ca sunt putine sanse ca un pas atat de mare sa fie facut intr-un timp atat de scurt cum ar fi necesar pentru evitarea prelungirii crizei. In plus, ar fi foarte greu sa se obtina si sprijinul populatiei, prin urmare nici politicienii nu ar avea interes, deoarece ar pierde puterea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#formare guvern Grecia, #solutii criza datorii euro, #scenarii criza zona euro , #criza financiara