Ziare.com

UE a decis: Sanctiuni aspre pentru tarile care depasesc limita de deficit bugetar

de Teodora Bodeanu
Duminica, 23 Mai 2010, ora 11:02

   

UE a decis: Sanctiuni aspre pentru tarile care depasesc limita de deficit bugetar
Ministrii europeni de Finante au hotarat sa inaspreasca sanctiunile pentru tarile cu deficite bugetare mari si au exclus infiintarea unui mecanism pentru a gestiona statele care intra in incapacitate de plata, spunand ca nici o tara din zona euro nu va fi lasata sa ajunga in acel punct.

"Vom adauga mai multe sanctiuni decat avem in prezent. Toata lumea este pregatita sa respecte pactul de stabilitate si crestere", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de Bloomberg.

Temerile ca problemele din Grecia vor trage intreaga Europa intr-o noua recesiune au condus la scaderea burselor la cel mai mic nivel din ultimele sase luni, iar ratele de dobanda pentru imprumuturile in dolari pe trei luni au crescut la cel mai inalt nivel din ultimele zece luni.

Printre sanctiuni se numara amenzi de 0,5 la suta din produsul intern brut, in cazul tarilor care nu reusesc sa-si reduca deficitul bugetar. Pana in prezent, nici o tara din zona euro nu a fost amendata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Pe de alta parte, inca exista rezerve in privinta privarii de dreptul de vot in cadrul UE in cazul tarilor care nu-si platesc datoriile sau au deficite prea mari, Grecia, dar si alte tari, anuntand ca se vor opune acestei idei, venite din partea Germaniei.

Potrivit ministrului Finantelor din Franta, Christine Lagarde, masurile trebuie sa se concentreze pe lucruri care pot fi realizate rapid.

In schimb, propunerea germanilor de a pune la cale un sistem pentru gestionarea insolventelor nu a gasit alti adepti in randul statelor din zona euro, majoritatea fiind de acord cu declaratiile comisarului european Joaquin Almunia, conform caruia "in zona euro, intrarea in incapacitate de plata nu exista".

Printre propunerile acceptate se numara si o coordonare sporita in privinta implicarii in realizarea bugetelor din alte tari si extinderea sanctiunilor pentru a include si tarile care nu impun masuri pentru echilibrarea cheltuielilor in vremuri de crestere economica.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1402 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Este fireasca exigenta Germaniei privind abandonul de suveranitate al tarilor Europene in favoarea Europei, altfel plateste Nordul riguros, cazon fanteziile, ineptiile, lichelismul Sudului, ca despre raporturile Vest- Est sunt de mult lamuriti. Vesticii !

Evenimentel reiau povestea Caprei domnului Seguin, a oii care fiindca nu-si duce lana s-o mamance lupul, a celor trei purcelusi carora nu le e frica de lupul cel rau si nu pretuiesc chibzuinta celui de-al treilea, a caprei cu trei iezi, etc...
Europa trebuie sa iasa din organizarea de tip ansamblu folcloric "I-auzi una /I-auzi doua / I-auzi nouazeci si noua", dupa cum si din cea a libertatilor nationale de tip adolescent rebel 68-ist, potrivit carora este interzis sa se interzica.

 

Ramane de vazut

Ramane de vazut daca Germania se va multumi cu sanctiunile actuale dupa ce a trebuit sa plateasca 140 miliarde pentru stabilitatea zonei Euro. Din cate ii cunosc eu pe nemti nu se vor opri aici si fie vor fi dati unii afara din zona monedei unice iar alte state noi vor intra mult mai greu in clubul lor select, fie, pas cu pas vor insapri regulile si controalele asupra modului cum se realizeaza bugetele statelor membre. Altfel doamna Merkel va trebui sa dea socoteala cetatenilor si alegerile din Germania nu sunt prea departe!

Subscriu !

Deja Franta nu mai surade demult !

cei din nord ...

o .ug la cei din sud...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor