Ziare.com

Un land din Austria, in pragul falimentului. Viena si-a luat mainile de pe el

Miercuri, 04 Martie 2015, ora 18:12

   

Un land din Austria, in pragul falimentului. Viena si-a luat mainile de pe el
Zona euro este pe punctul de a inregistra primul faliment al unei regiuni, dupa ce guvernul de la Viena a anuntat ca nu va acoperi datoria imensa a landului Carintia rezultata dupa extinderea dezastruoasa a sistemului bancar regional in estul Europei si Balcani, prin obligatiuni emise incepand cu 2008.

Criza financiara a regiunii Carintia este o premiera in istoria zonei euro, asemanandu-se cu falimentele declarate in Statele Unite de regiunea californiana Orange County sau de municipalitatea din Detroit, arata cotidianul britanic The Telegraph.

Singuri in fata falimentului

Ministrul de Finante austriac, Jorg Schelling, a afirmat ca guvernul nu are de gand sa garanteze pierderile de 10,2 miliarde de euro in obligatiuni emise de autoritatile din Carintia in programele Hypo Alpe Adria sau Heta.

Aceasta inseamna ca regiunea sudica din Austria, cu o populatie de 550.000 de locuitori, va trebui sa-si gaseasca singura iesirea dintr-o criza financiara majora.

Citeste mai departe despre "Un land din Austria, in pragul falimentului. Viena si-a luat mainile de pe el" pe Business24.ro.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6814 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Economia tarilor avansate se prabuseste din incompetenta

Iata la ce duc:

1. Descentralizarea si regionalizarea - fiecare face ce-l taie capul

2. Politica economiei iresponsabile bazata pe credite excesive

Nota: Relaxare Cantitativa este un termen tradus din engleza (QE - Quantitative Easing) si nu e altceva decit TIPARIRE de bani fizici sau electronici. Asta face acum Banca Centrala Europeana !!! - Noi eram comunisti cind faceam asa ceva pe vremea lui Iliescu. Cica nu era conforma cu regulile economiei de piata. Acum se pare ca e, pentru ca economistii, (care au si permis sa se ajunga la aceasta situatie) nu au alta solutie. Este o economie fara discernamint, scapata de sub control care cind o da in bara inventeaza bani.

Tiparitul de bani temporar pentru a se iesi dintr-o situatie de criza, poate fi o solutie, dar problema e, ca economistii actuali nu vin cu solutii. Dupa ce se tiparesc bani si economia isi revine un pic, economistii si investitorii se imbata cu apa rece si reincepe circul pentru ca nu se fac reparatii capitale la sistemul economic. Asta au invatat economistii si asta fac. Nimic mai mult. Repeta aceleasi greseli, nu invata mai nimic din ele si nu aduc imbunatatiri semnificative sistemului.

Astfel, economia, in loc sa fie un mecanism care sa serveasca/lucreze pentru... stabilitatea si buna functionare a societatii, devine un sistem care inrobeste populatia. Populatia suporta "hachitele" sistemului economic defect, in loc ca economia sa aiba un rol constructiv vizibil.

Economia trebuie sa fie o stiinta exacta si nu sa fie lasata la voia intimplarii asa cum se intimpla acum. Daca e lasata la voia intimplarii, dupa principiile "auto-reglarii", ajungem, dupa cum se vede, la situatii in care economia, nu se mai autoregleaza si intra in vrie la fel ca un avion scapat de sub control. Cind ajunge jos si se face praf, apar catastrofe ca cea din Grecia, razboaie, foamete, alte suferinte pentru populatie etc.

 

ai dreptate dar cine sa auda?

bligatiuni de 10 miliarde emise la o populatie de 550 mii locuiori... o nebunie... imaginati-va ca Clujul ar emite obligatiunide 7,5 miiarde EUR, sa va dati seama de ordinul de marime... la nivelul Romaniei ar ecivala cu vre-o 400 miliarde...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor