Unda de soc la periferia UE: A doua tara care tremura in fata Brexit

Miercuri, 13 Iulie 2016, ora 08:20
33889 citiri
Unda de soc la periferia UE: A doua tara care tremura in fata Brexit

Votul pro-Brexit dat la referendum de britanici a provocat ingrijorari in doua mari economii de pe Batranul Continent, iar unii analisti sustin ca tarile de la periferie vor fi lovite puternic de iesirea acestei tari din Uniunea Europeana.

Saptamana trecuta, Italia era vazuta drept "copilul bastard" al Brexit. Jucatorii de pe piata financiara si-au exprimat ingrijorarile legate de efectele pe care votul dat pentru iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana le-ar avea asupra bancilor din tara peninsulara.

Insa acum atentia se indreapta catre Portugalia - si nu numai pentru ca a castigat EURO 2016.

Statul iberic ar putea avea parte de un soc, avand in vedere ca datele macroeconomice nu arata prea bine, relateaza Business Insider.

"Referendumul din UK a lovit sistemul bancar din zona euro, care era deja slabit. Institutiile financiare din Italia sunt 'in bataia pustii', dar situatia din Portugalia incepe sa se incinga", a mentionat Marc Chandler, care conduce divizia de strategie monetara in cadrul bancii private americane Brown Brothers Harriman, intr-o nota trimisa clientilor.

"Aceasta tara se lupta cu o criza bancara sistemica, un plan cu reforme fiscale deloc convingator si o datorie publica mult prea mare. Iar toate aceste lucruri ne fac sa ne intrebam daca statul iberic va reusi sa se descurce fara sa ceara din nou un ajutor extern", a punctat acesta.

Problemele sectorului bancar

Bancile portugheze au o rata ridicata a creditelor neperformante si au nevoie acuta de capital.

Aceasta problema a fost subliniata intr-un raport al Fondului Monetar International (FMI) publicat la finalul lunii iunie.

Lichiditatea bancilor inca se afla pe linia de plutire, dar rata mare a creditelor neperformante si creditarea redusa le afecteaza profitabilitatea. S-a incercat rezolvarea acestor probleme, insa masurile au fost insuficiente, astfel ca activitatea economica, per total, a tarii e franata, avertizeaza FMI.

De exemplu, Caixa Geral de Depositos are nevoie de un capital de 5 miliarde de euro, in timp ce suma necesara pentru BCP ajunge la 2,5 miliarde de euro, potrivit estimarilor realizate de compania de servicii financiare Barclays.

Tabloul macroeconomic nu arata prea bine

La problemele din sistemul bancar ale Portugaliei se adauga si alte lucruri ce afecteaza economia:

Datoria publica a ajuns la circa 30% din produsul intern brut, iar unii analisti considera ca va ramane la acest nivel pana in 2020.

Planul cu reforme fiscale pe termen mediu trebuie imbunatatit, considera specialistii Barclays. Daca nu va mai face reduceri de cheltuieli, atunci deficitul bugetar va ajunge la 3,3% din PIB, peste tinta de 2,2% recomandata de FMI pentru 2016.

Deci guvernantii au multe obstacole de depasit in ceea ce priveste politicile fiscale si recapitalizarea bancilor.

Toti acesti factori au nevoie de un raspuns politic ferm, insa e greu de crezut ca Guvernul va reusi sa faca fata tuturor provocarilor, sustin specialistii Barclays.

Economia Portugaliei dupa 2014

Economia Portugaliei nu a excelat dupa terminarea programului de salvare in 2014. Nici triada petrol ieftin - politica monetara favorabila - crestere puternica a zonei euro nu a putut ridica cresterea PIB-ului mai mult de 1,5% in 2015.

Iar viitorul nu e roz, caci titeiul se va scumpi, iar iesirea Marii Britanii din UE va avea unele efecte negative asupra blocului monetar.

In aceste conditii, specialistii Barclays preconizeaza o crestere economica sub 1% in acest an, in timp ce analistii bancii de investitii Citi Group sustin ca Brexit va lovi in special in tarile de la periferia UE: Italia, Portugalia si Grecia.

Citeste si:
Coaliția de guvernare dă liber la vânătoarea fără limite a păsărilor migratoare. Deputat USR: „Este o lege dată de vânători pentru vânători”
Coaliția de guvernare dă liber la vânătoarea fără limite a păsărilor migratoare. Deputat USR: „Este o lege dată de vânători pentru vânători”
USR a acuzat că parlamentarii coaliţiei PSD-PNL-UDMR, alături de minorităţi, au votat, miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, pentru legalizarea braconajului, adoptând o serie de...
Vlad Voiculescu anunță într-un mesaj intern că rămâne în USR dacă Cioloș rupe partidul SURSE
Vlad Voiculescu anunță într-un mesaj intern că rămâne în USR dacă Cioloș rupe partidul SURSE
Fostul ministru al Sănătății și lider al USR București, Vlad Voiculescu, a transmis într-un mesaj intern pentru filiala din Capitală că nu are de gând să îl urmeze pe Dacian Cioloș...