Unii europeni s-au cam saturat de Europa

Duminica, 30 Decembrie 2012, ora 10:43
3384 citiri
Unii europeni s-au cam saturat de Europa

Se pare ca europenii si-au facut despre ei insisi o parere mult mai rea decat cea pe care o au despre ei colegii de pe alte continente.

Observatia a facut-o recent un oficial chinez, presedinte al China Construction Bank, care apreciaza ca, in opinia sa, sistemul economic al vechiului continent este mai puternic decat cred unii europeni - noteaza Project Syndicate.

Optimistii, pesimistii si dezorientatii

Viziunea despre Europa si perspectivele ei este foarte variata. Nu mai departe decat peste Canalul Manecii, vecinii britanici se felicita ca au pastrat oarecare distanta fata de mecanismul financiar european, ceva care pare sa ia apa si da sa se scufunde.

Mai sunt si altii cu destule rezerve. Ei se pronunta in sondaje impotriva sistemului din care tocmai fac parte. Pe scurt, in sanul Europei opiniile sunt impartite intre optimisti, pesimisti si dezorientati, o categorie pe cat de ciudata pe atat de numeroasa.

Unii isi aduc aminte ca, cu numai trei secole in urma, Europa stralucea in fata lumii, in urma cu un secol era un bun exemplu de urmat pentru intreg mapamondul si chiar acum doua decenii inca mai prezenta un centru de atractie, capabil sa capteze atentia admiratorilor.

Totusi, nu putem neglija faptul ca, acum trei secole, straluceau mai mult saloanele Europei, decat multimile de nesatui, acum un secol exemplele bune de urmat erau personalitati de calibrul sotilor Currie, care nu se nasc in fiecare zi, iar acum doua decenii inca nu stiam ca opulenta si atractiile europene ne impingeau mai mult spre criza, decat spre fericire.

Minunea de la Singapore

Trebuie sa recunoastem ca, desi astazi Europa pare un continent obosit, imbatranit si deprimat, impresioneaza prin unele sectoare de top, cum este industria aeronautica, si nu-i lipseste nici luxul.

Poate problema principala a Europei nu este nici criza, nici dificultatea financiara, ci declinul istoric. La inceputul secolului XVIII, Europa reprezenta 20% din populatia lumii, in timp ce astazi abia atinge 7%.

Totusi, aceasta populatie, redusa la o treime din cat era in trecut, reuseste sa aiba impact pe pietele financiare, sa incline intr-o parte sau alta echilibrul burselor si sa starneasca interesul tarilor emergente. Asta nu-i prea impresioneaza pe cei din sistem, dar le da de gandit celor din afara.

Se pare ca demografia nu este hotaratoare pentru nimeni. Exemplul cel mai semnificativ se observa in orasul-stat Singapore, cu o populatie cam dubla cat a Bucurestilor, care reuseste insa sa se afirme in intreaga lume ca o economie hiper-competitiva.

Poate ca diferenta principala intre orasul-stat si complicatul nostru continent consta in faptul ca acolo nu sunt state din categoria nord si categoria sud, tari care asteapta sa fie ajutate si altele care se intreaba de ce trebuie sa le ajute si ca nici nu e nevoie sa se intruneasca un numeros summit, pentru ca sa se ia o hotarare - sau uneori sa se amane luarea ei.

Exemplul european

Merita retinut faptul ca, in timp ce europenii se acuza reciproc pentru greselile unora pe care le platesc altii cu varf si indesat, Europa privita din afara este o entitate de care toti au nevoie.

O prabusire a mecanismului european ar insemna zguduirea din temelii a economiei Statelor Unite, legata strans de aceasta, ar insemna caderea spectaculoasa a bazei economice din tarile emergente - materiile prime si importul de tehnologii noi - dar ar insemna si compromiterea unui model, de care multi au nevoie, fara sa-si dea seama.

Sunt state asiatice, care traiesc astazi framantarile Europei din secolul XIX si inceputul secolului XX, cand parea ca nationalismul este solutia ideala pentru rezolvarea problemelor economice.

Acum, aceste state au in fata exemplul reconcilierii franco-germane de dupa razboi. Multi nu-l inteleg, altii nu vor sa-l inteleaga sau n-au interesul. Dar exemplul exista, le sta in fata ostentativ si isi arata in fiecare zi roadele.

Pentru propriile tari, Europa pare adesea o incurcatura capabila sa nu produca altceva decat criza, recesiune, datorii suverane si chiar conflicte sociale.

Pentru cei din afara, Europa nu este un simplu partener, bun ca sa importe materii prime, sa exporte tehnologii si sa specializeze personalul altora. Europa este si un simbol. Ea a parcurs acei pasi istorici, pe care altii abia acum au nevoie sa-i parcurga, chiar daca unii inca nici nu-si dau seama despre ce este vorba si lupta cu arma in mana.

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#economia Europei, #criza economica europa, #criza financiara Europa , #criza financiara
Comentarii