Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Va fi de vina Germania pentru caderea euro?

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 18:05
3763 citiri
Va fi de vina Germania pentru caderea euro?
Foto: 3generations.org

"Locomotiva Europei" ar putea lovi mortal moneda unica europeana si stabilitatea economica, sociala si politica a continentului. Avertismentul ii apartine miliardarului american George Soros.

Politica Germaniei de reducere a costurilor bugetare risca sa distruga proiectul european si moneda euro, a afirmat afaceristul George Soros intr-un interviu publicat, miercuri, in saptamanalul german Die Zeit, citat de Reuters.

"Ceea ce face Germania este un pericol pentru Europa, ar putea distruge proiectul european. Nu exclud colapsul monedei euro", a declarat Soros, care a castigat un miliard de dolari in 1992, cand a pariat impotriva lirei sterline.

Miliardarul crede ca politica adoptata de cabinetul Merkel ameninta fundamentele democratiei in Europa. "In acest moment, nemtii isi tarasc vecinii in deflatie, ceea ce risca sa provoace o stagnare prelungita. Iar asta va duce la nationalism, framantari sociale si xenofobie. Insasi democratia va fi in pericol", sustine el.

Potrivit lui Soros, masurile de austeritate anuntate la Berlin sunt gresite. "Germania este izolata pe plan global. De ce nu lasa salariile sa creasca? Aceasta masura ar ajuta celelalte state din Uniunea Europeana sa isi revina", este de parere miliardarul.

"Nu poti fi o tara creditoare, o tara cu surplus, fara ca altcineva sa fie in deficit. Acesta este pericolul actualei situatii - prin impunerea disciplinei fiscale in vremuri cu cerere scazuta si cu un sistem bancar slab, din dorinta de a avea un buget echilibrat, provoci picajul celorlalti actori", mai crede George Soros.

Nemtii, acuzati ca au provocat criza

Mai multi economisti de talie internationala au acuzat, in ultima perioada, Germania ca ar fi contribuit, prin practicile ei comerciale, la criza ce afecteaza tarile mediteraneene, precum Grecia, Portugalia si Spania.

"Obsesia Germaniei de a-si pastra o balanta pozitiva a exporturilor o transforma intr-un pradator al celorlalte tari", a declarat recent economistul francez Guillaume Duval.

Un alt specialist, laureatul Premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, a opinat saptamana trecuta intr-un editorial pentru New York Times ca "austeritatea germana va inrautati criza in zona euro, ceea ce ar putea retrimite lumea in 1937".

Krugman a criticat pachetul de austeritate al Germaniei, care se ridica la 80 de miliarde de euro. "Nu ma deranjeaza echilibrarea bugetului in cinci sau zece ani. Dar acum nu este momentul ca nemtii sa fie ingrijorati de deficite. Politicile germane nu vor afecta doar economia interna, ci vor incetini si cresterea altor tari, inclusiv SUA", a spus el.

Saptamana trecuta, si presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a intepat cabinetul de la Berlin, intr-o scrisoare adresata tarilor dn G-20, afirmand ca "este ingrijorat de insistenta pe exporturi a unor tari cu surplus deja mare", potrivit Spiegel.

Germania reunita, groparul Europei

Intr-un alt interviu pentru cotidianul italian "Corriere della Sera", miliardarul a anticipat ca "euro si Uniunea Europeana se vor face faramite daca Germania, protagonista actualei situatii, nu ia masurile adecvate".

In autobiografia lui din 1991, Soros a avertizat ca reunirea Germaniei va dezechilibra balanta de putere din Europa. El prevedea o repetare a situatiei din perioada interbelica, argumentand ca Germania va deveni prima putere de pe continent si va transforma Estul Europei in habitatul ei economic.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#Germania criza economica, #colaps euro, #George Soros previziuni , #criza financiara