Directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, a salutat acordul incheiat luni de liderii zonei euro si reprezentantii Greciei.
FMI va fi implicat in acest acord, in ciuda opozitiei premierului elen Alexis Tsipras. Dupa ce actualul program de asistenta financiara va expira, la inceputul anului viitor, Grecia va solicita asistenta suplimentara, potrivit BBC.
"A fost o noapte grea, dar cred ca este un pas bun spre recastigarea increderii, vor exista si mai multi pasi, sunt sigura, care vor fi demonstrati prin implementarea reformelor convenite", a afirmat Christine Lagarde.
Acord pentru Grecia, dar pericolul nu a trecut
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anuntat ca un acord preliminar de asistenta financiara este conditionat de participarea suplimentara a FMI in programul de asistenta financiara.
Creditorii europeni ai Greciei au acceptat incheierea unui acord in care "Grecia va solicita, dupa expirarea actualului program cu FMI din primavara lui 2016, participarea suplimentara a FMI in programul de asistenta financiara", a afirmat oficialul german.
In 30 iunie, autoritatile de la Atena nu au reusit sa ramburseze Fondului Monetar International o transa de 1,55 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca Grecia a intrat oficial in incapacitate de plata.
Ulterior, FMI a dat publicitatii un raport in care estima ca Grecia va avea nevoie de noi finantari, in valoare de aproximativ 50 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani, precum si de o restructurare a datoriei.