Avertisment pentru Grecia: Planul de salvare reprezinta definitia nebuniei!

Luni, 20 Iulie 2015, ora 13:46
6372 citiri
Avertisment pentru Grecia: Planul de salvare reprezinta definitia nebuniei!
Foto: Hepta.ro

Grecia se afla inca o data intr-un moment critic, avand in vedere ca luni expira termenul pana la care trebuie sa achite o transa uriasa catre Banca Centrala Europeana (BCE), la scurt timp dupa ce a ratat o plata catre Fondul Monetar International (FMI). In aceste conditii, un analist sustine ca planul de salvare reprezinta "definitia nebuniei".

In cateva ore, Atena trebuie sa ramburseze 3,5 miliarde de euro, aminteste Business Insider.

David al Greciei s-a luptat cu Goliat al Europei si a pierdut

Acest deadline vine dupa plata ratata catre FMI, la finalul lunii iunie, in valoare de 1,6 miliarde de euro.

FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei

Dar lucrurile stau mai bine de aceasta data. Grecia a primit un imprumut de urgenta, de 7 miliarde de euro, in urma negocierilor, iar premierul elen Alexis Tsipras a ingenuncheat in fata creditorilor. Deci, are la dispozitie suma necesara.

Insa unii analisti sunt de parere ca Atena ar trebui sa nu dea banii, pentru ca acest lucru nu rezolva problema de fond a datoriilor.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Planul reprezinta definitia nebuniei

    Tot mai multe voci, in frunte cu specialistii FMI, sustin ca Grecia are nevoie de o restructurare a datoriilor. Cel mai mare opozant al acestui plan, Germania, a dat putin inapoi in weekend, precizand ca ia in considerare scenariul.

    Indulceste Merkel tonul? O reducere a datoriei pentru Grecia e posibila

    Aliat nesperat pentru Grecia: FMI anunta ca o restructurare a datoriei este "necesara"

    In aceste conditii, Micheal Hewson, analist-sef la CMC Markets, a facut un sumar al situatiei in care se afla statul elen.

    "Se spune ca definitia nebuniei este sa faci acelasi lucru iar si iar, in speranta ca vei obtine un alt rezultat. In timp ce autorul acestui citat e subiectul unei dezbateri, ideea se aplica perfect in contextul evenimentelor recente din Europa, legate de 'tratamentul' oferit Greciei.

    Discutiile de saptamana asta urmeaza sa inceapa pe baza unui plan de salvare in valoare totala de 86 de miliarde de euro, dupa ce Parlamentul german i-a dat unda verde. E dificil de crezut ca acesta va functiona, avand in vedere ca celelalte doua au esuat, iar populatia trebuie sa suporte masuri dure pentru a primi bani de la creditori", scrie analistul citat.

    FMI nu va participa?

    De asemenea, el considera ca daca nu va fi acordata o reducere a datoriei, asa cum a cerut FMI, atunci e posibil ca institutia sa nu mai participe la planul de salvare, astfel ca planul e compromis inca de la inceput.

    "Pentru moment, finantarea-punte primita vineri de Atena, in valoare de 7 miliarde de euro, a rezolvat problema achitarii transei de 3,5 miliarde de euro catre BCE, iar cresterea finantarii bancilor elene a condus la deschiderea sucursalelor. Dar e clar ca in loc sa rezolva problema datoriilor Greciei, politicienii europeni au reusit doar sa o amane", incheie Micheal Hewson.

    Criza din Grecia: Se redeschid bancile, TVA creste si cu 10%

    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
    Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
    Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
    #Grecia plata BCE, #Grecia plati BCE, #Grecia plan salvare , #criza Grecia
    Comentarii