Bancile din Grecia, fonduri de zece miliarde de euro pentru recapitalizare

Marti, 11 August 2015, ora 14:58
1333 citiri
Bancile din Grecia, fonduri de zece miliarde de euro pentru recapitalizare
Foto: Ziare.com

Grecia si-a asigurat pentru urmatorii trei ani finantare de aproximativ 85 miliarde de euro de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International, iar bancile elene primesc urgent fonduri de zece miliarde de euro, pentru recapitalizare, a anuntat marti un oficial guvernamental elen, dupa negocieri maraton care au durat toata noaptea.

Valoarea pachetului de asistenta financiara era estimata la 86 miliarde de euro, dar nu a existat in timpul negocierilor o confirmare a sumei, transmite Reuters.

Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri

Autoritatile elene nu au acceptat propunerea creditorilor internationali privind gestionarea problemei creditelor neperformante. Conform surselor, autoritatile de la Atena vor sa infiinteze o banca de rebuturi (bad bank) pentru a rezolva problema, in timp ce creditorii internationali cer vanzarea lor catre fondurile specializate.

Rata creditelor neperformante reprezenta aproximativ 35% din totalul portofoliului de imprumuturi in primul trimestru din 2015, iar procentul ar urma sa creasca din cauza declinului economiei si a impunerii restrictiilor asupra miscarilor de capital.

Luna trecuta, BCE a majorat de doua ori finantarea de urgenta destinata creditorilor eleni cu cate 900 milioane de euro, dupa acordul privind al treilea plan de asistenta financiara pentru Grecia, in valoare de 86 miliarde de euro.

La o luna de la acordul Greciei cu creditorii, inca nu se stie cine are de castigat

Acesti bani au permis redeschiderea bancilor din Grecia in 20 iulie, dupa trei saptamani. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase saptamanal de la bancomat este fixata la 420 de euro, in loc de 60 de euro pe zi anterior, pentru a evita ca populatia sa fie nevoita sa faca zilnic coada la ATM-uri.

Oficialii eleni se asteapta ca acordul sa fie ratificat de Parlament miercuri sau joi, urmand sa fie examinat vineri de ministrii de Finante din zona euro, ceea ce va permite Greciei sa primeasca prima transa pana in 20 august, cand trebuie sa achite o datorie de 3,2 miliarde de euro catre BCE.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#banci Grecia fonduri recapitalizare, #UE FMI banci Grecia , #criza Grecia