Bani de la Comisia Europeana pentru Grecia. Corina Cretu traseaza planul pentru Atena

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 17:59
3847 citiri
Bani de la Comisia Europeana pentru Grecia. Corina Cretu traseaza planul pentru Atena

CE a anuntat, miercuri, ca vor fi mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei grecesti, comisarul Corina Cretu precizand ca Atena are nevoie atat de reforme, cat si de "investitii ambitioase" pentru a repune economia pe drumul cel bun.

 • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
 • "La doua zile dupa realizarea unui consens privind masurile ce se impun pentru incheierea unui nou acord de imprumut acordat Greciei, Comisia Europeana a dezvaluit astazi planurile de ajutorare a Greciei in vederea maximizarii gradului de utilizare a fondurilor UE.

  Conform mandatului conferit de summit-ul zonei euro din 12-13 iulie, vor fi astfel mobilizate peste 35 de miliarde de euro pana in 2020 pentru a veni in sprijinul economiei grecesti", potrivit unui comunicat al CE.

  Grecia, salvare sau criza? - LIVE

  Pachetul de masuri privind crearea de locuri de munca si cresterea economica destinat Greciei insoteste un set cuprinzator de reforme ce va face parte dintr-un program creat in cadrul Mecanismului european de stabilitate.

  Acest program urmeaza a fi negociat de Grecia cu partenerii sai internationali in saptamanile urmatoare. Ambele elemente - reformele si mobilizarea de fonduri pentru investitii si coeziune - sunt conditii preliminare esentiale pentru crearea de noi locuri de munca, redresarea economica a Greciei si revenirea tarii la prosperitate.

  "Planul pentru locuri de munca si crestere economica isi propune sa ajute cetatenii si companiile grecesti sa depaseasca perioada dificila de criza din ultimii ani si sa redea speranta intr-un viitor mai bun, in special tinerei generatii. Acesta vine ca o continuare a sprijinului acordat deja Greciei de Comisie pe perioada crizei, atat din punct de vedere financiar, cat si tehnic", precizeaza CE.

  Solutie pentru salvarea Greciei - imprumuturi peste imprumuturi ca tara sa nu se scufunde

  Ca o masura exceptionala si in lumina situatiei unice din Grecia, Comisia propune imbunatatirea situatiei lichiditatilor pentru a permite in continuare finantarea investitiilor din perioada de programare 2007 - 2013.

  Comisia va propune, de asemenea, cresterea nivelului de pre-finantare pentru programele din perioada 2014-2020 cu 7 puncte procentuale. Prin aceasta pre-finantare suplimentara poate fi pus la dispozitie inca un miliard de euro care poate fi utilizat exclusiv pentru lansarea proiectelor cofinantate in cadrul politicii de coeziune.

  Executivul european reaminteste ca Grecia "s-a bucurat de tratament preferential si pana acum: programele grecesti finantate cu fonduri UE in cadrul perioadei de programare 2007-2013 primesc finantare UE intr-o proportie mai mare".

  Ore cruciale in Grecia: Parlamentul se pronunta asupra acordului de salvare

  Din acest motiv, Grecia trebuie sa cofinanteze mai putin decat celelalte tari gratie cofinantarii suplimentare de 10% din partea UE, asigurata pana la jumatatea anului 2016. In multe cazuri, acest lucru inseamna ca UE plateste 95% din costul total al investitiei pentru perioada de finantare 2007-2013 (spre deosebire de maximum 85% aplicabil celorlalte tari).

  Anuntul de miercuri vine in continuarea infiintarii unui grup la nivel inalt condus de vicepresedintele Dombrovskis. Impreuna cu autoritatile grecesti, grupul isi propune sa garanteze utilizarea banilor ramasi din perioada de programare 2007-2013 inainte de atingerea termenului-limita, respectiv la sfarsitul acestui an, si sa ajute Grecia sa indeplineasca cerintele necesare pentru a accesa toate fondurile UE disponibile in actuala perioada de programare 2014-2020.

  Redresarea economiei, in viziunea Corinei Cretu

  In acest context, comisarul european pentru politici regionale, Corina Cretu, a afirmat ca UE s-a angajat sa sprijine in continuare "eforturile Greciei de a-si redresa economia si de a reveni pe crestere economica".

  "In acest scop, reformele stabilite in cadrul reuniunii Eurogrupului sunt necesare, dar am discutat astazi in Colegiul comisarilor si toti am cazut de acord ca doar aceste reforme nu pot aduce Grecia din nou pe calea cresterii si a crearii de locuri de munca. CE este convinsa ca reformele trebuie sa fie insotite de investitii ambitioase, care ar readuce economia greaca pe drumul cel bun din nou si ar ajuta atat la gestionarea somajului, cat si a cauzelor sale", a precizat Corina Cretu.

  Citeste si:
  Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
  Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
  Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
  Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
  Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
  Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebook, Rareș Bogdan a...
  Comentarii