BCE ar fi creat linii secrete de finantare catre Romania si Bulgaria, pentru bancile elene

Joi, 16 Iulie 2015, ora 18:47
5935 citiri
BCE ar fi creat linii secrete de finantare catre Romania si Bulgaria, pentru bancile elene
Foto: Ziare.com

Banca Centrala Europeana (BCE) a creat linii secrete de finantare, constand in facilitati de credit bilaterale, catre Romania si Bulgaria, in cadrul eforturilor de a convinge bancile centrale sa nu opreasca sustinerea subsidiarelor bancilor din Grecia.

Informatia referitoare la acest sprijin pentru subsidiarele bancilor elene a aparut in conditiile in care Banca Centrala Europeana a decis joi sa extinda finantarea de urgenta a bancilor din Grecia cu 900 de milioane de euro, la aproape 90 de miliarde de euro, potrivit Financial Times.

 • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
 • Bancile elene Piraeus Bank, National Bank of Greece, Eurobank si Alpha Bank detin active substantiale in Europa de Est. Bancile elene detin aproximativ 12% din activele bancare din Romania (prin Piraeus Bank, Banca Romaneasca, Bancpost si Alpha Bank) si peste o cincime in Bulgaria.

  Grecia a dat semnalul, Bruxelles-ul sare cu banii: Ce imprumut au aprobat euro-liderii

  Daca aceste active ar fi trecute sub controlul bancilor centrale nationale, bancile mama ar fi afectate imediat, ceea ce ar putea da o lovitura finala sistemului financiar elen.

  "Exista temerea ca daca cineva va actiona primul, toata lumea va urma exemplul", a spus o persoana apropiata situatiei.

  Grecia nu ramane fara bani: Decizia anuntata de seful BCE - ce se intampla cu datoria elenilor

  Grecia revine pe linia de plutire: Se deschid, in sfarsit, bancile - cat vor putea retrage elenii

  Sursa a spus ca BCE a creat aranjamente speciale swap, sau linii bilaterale de creditare cu Romania si Bulgaria, pentru a le asigura ca bancile elene vor beneficia de finantare pe perioada crizei.

  Linii swap similare, prin care bancile centrale se pot imprumuta de la BCE pentru a reimprumuta bani pe piata locala, au fost utilizate in perioada crizei financiare din zona euro, dar au fost anuntate public.

  Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

  Reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei au refuzat sa comenteze in legatura cu noua linie de finantare, dar au spus ca bancile elene din Romania sunt solide si ca acestea pot refuza sa permita actionarilor sa retraga depozite. De asemenea, aceste banci pot atrage lichiditati de la BNR, daca situatia se va inrautati.

  Oflicialii BCE si ai Bancii Nationale din Bulgaria au refuzat la randul lor sa comenteze.

  BCE monitorizeaza situatia prim teleconferinte zilnice cu toate tarile unde bancile elene desfasoara operatiuni, intre acestea aflandu-se si Albania, Macedonia si Serbia.

  Citește și:
  Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
  Theodor Paleologu: Mi se pare îngrozitor să am de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu
  Politologul Theodor Paleologu a declarat că în anul 2019 s-a simţit umilit, ca român, să aibă de ales între Iohannis, Dăncilă, Barna şi Diaconu pentru un mandat de preşedinte al...
  Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
  Nicolae Ciucă, vizită în Japonia pentru a participa la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe
  Prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 26-28 septembrie, o vizită la Tokyo pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier japonez Shinzo Abe....