Cat de dramatica este situatia pentru grecii de rand

Joi, 16 Iulie 2015, ora 10:28
11488 citiri
Cat de dramatica este situatia pentru grecii de rand
Foto: Hepta.ro

Planul de reforme pentru Grecia convenit dupa un summit maraton la Bruxelles a trecut in noaptea de miercuri spre joi testul parlamentului elen. Pentru greci, insa, greul nu a trecut si urmeaza mai multi ani in care se vor confrunta cu dificultati economice.

Acordul dintre Atena si creditorii internationali presupune reforme ample in domeniul taxarii, pensiilor ori al legilor, desi Syriza a ajuns la putere promitandu-le grecilor ca nu vor trece prin "umilirea si durerea" austeritatii.

Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

Grecia a traversat deja ani de probleme economice, dupa recesiunea globala. Jurnalistii de la BBC prezinta intr-un material amplu modul in care a facut fata Grecia crizei si cum au fost afectati elenii de rand.

Analistii au cazut de acord ca Grecia trece acum printr-o criza similara cu "Marea Depresiune" care a lovit Statele Unite ale Americii secolul trecut.

Potrivit cifrelor furnizate de guvernul elen, economia Greciei s-a contractat prima oara in 2008. Cu exceptia anului 2014, cand economia a inregistrat niste cresteri usoare, insesizabile pentru populatie, aceasta a fost pe o panta descendenta. De altfel, in Grecia s-a inregistrat cea mai mare contractie a unei economii avansate, din 1950 incoace.

Desi recesiunea greceasca nu a fost asa profunda ca Marea Depresiune, a durat mai mult, iar specialistii estimeaza ca, la finalul lui 2015, Elada va avea un PIB si mai mic.

Somajul - situatie dramatica pentru tineri

Locurile de munca sunt din ce in ce mai greu de gasit in Grecia, mai ales in randul tinerilor. Per total, un sfert din populatia Greciei nu are un loc de munca. Situatia cea mai grava este in randul tinerilor, unde somajul creste alarmant. Jumatate din cei sub 25 de ani nu au un job, iar in unele regiuni din vestul Greciei, rata somajului in randul tinerilor depaseste 60%.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Pentru a face lucrurile chiar mai rele de atat, somajul pe termen lung este la un nivel extrem de ridicat in Grecia. Parlamentul European a atras atentia, intr-un raport, ca somajul pe termen lung are si alte consecinte negative: cu cat o persoana este somera mai mult timp, cu atat este mai greu "angajabila", iar reintrarea pe piata muncii este dificila si chiar costisitoare.

    Tot tinerii sunt cei mai afectati si de somajul pe termen lung. Datele oficiale indica faptul ca unul din trei tineri a fost somer mai bine de un an. Dupa doi ani in care nu au serviciu, grecii isi pierd si asigurarile de sanatate.

    Nici pensionarii nu o duc mai bine

    Aceasta situatie inseamna, de asemenea, ca un procent mai mic din populatia activa contribuie la fondurile de pensii. Altfel spus, cu cat sunt mai multi someri, cu atat pensionarii au venituri mai mici.

    Conform celor mai recente cifre de la guvernul grec, 45% din pensionari primesc plati lunare sub pragul saraciei - 665 de euro.

    Si salariile sunt in scadere

    Intre anii 2008-2013, grecii au devenit in medie cu 40% mai saraci, potrivit datelor de la agentia elena de statistica, analizate de Reuters. La fel ca in toate recesiunile, cei saraci si vulnerabili au fost si cei mai afectati.

    Acum, unul din cinci greci se confrunta cu lipsuri materiale severe, o cifra aproape dubla fata de 2008. Aproape patru milioane de persoane care traiesc in Grecia, mai mult de o treime din populatia totala a tarii, au fost clasificate in 2014 ca fiind expuse "unui risc de saracie sau excluziune sociala".

    Lipsa de protectie sociala

    Potrivit lui Panos Tsakloglou, doctor in economie si profesor la Universitatea din Atena, criza a expus lipsa de protectie sociala din Grecia.

    Scenariul cel mai optimist pentru Grecia: Isi revine in 20 de ani. Dar cu ce pret?

    De obicei, in cazul in care un tanar isi pierdea slujba sau nu-si gasea loc de munca dupa absolvire, primea sprijin din partea familiei pana cand situatia se imbunatatea. Cum acum multi sunt someri sau au pensiile reduse, grecii obisnuiti simt cel mai mult impactul crizei, a explicat Tsakloglou.

    Sanatatea, afectata

    Sanatatea a fost unul dintre serviciile publice cele mai afectate de criza. Se estimeaza ca aproximativ 800.000 de greci nu au acces la serviciile medicale din cauza saraciei sau a lipsei de asigurare medicala.

    Grecia a ajuns la un acord cu creditorii, dar va si primi banii?

    Un raport din 2014, publicat in revista medicala Lancet, releva consecintele grave pe care le are criza asupra domeniilor precum sanatate sau servicii sociale.

    Initiative sociale si clinici medicale conduse de voluntari - centre de prevenire a consumului de droguri sau centre de psihiatrie - s-au vazut in situatia in care au fost nevoite sa traga obloanele. In consecinta, infectiile cu HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile au crescut.

    In plus, datele arata ca numarul oamenilor care sufera de depresie aproape s-a triplat in intervalul 2008 - 2011. Daca la debutul crizei, 3% din populatie era diagnosticata cu depresie, cifra a crescut in 2011 pana la 8%.

    Si rata sinuciderilor a crescut cu 35% in Grecia intre 2010 si 2012, conform unui studiu publicat in British Medical Journal. Sinuciderile in randul adultilor au avut ca motiv dificultatile financiare.

    Pentru copii nu exista statistica separata, pentru ca, odata cu izbucnirea crizei, planurile de dezvoltare a serviciilor de psihiatrie pentru copii au fost abandonate.

    Grecia are mai putini greci

    Confruntati cu perspectiva somajului sau a unei scaderi de salariu, multi greci au fost obligati sa-si caute de lucru in alta parte. In ultimii cinci ani, populatia Greciei a scazut cu circa 400.000 de locuitori.

    Un studiu efectuat in 2013 a constatat ca mai mult de 120.000 de profesionisti, inclusiv medici, ingineri si oameni de stiinta, au parasit Grecia de la inceputul crizei.

    Un studiu mai recent, al Institutului Universitar European, a constatat ca noua din zece emigranti greci detin o diploma de studii. 60% dintre cei care au parasit Elada au studii universitare, in timp ce 11% au chiar o diploma de doctorat.

    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
    Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
    Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
    Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
    #criza Grecia salarii pensii, #criza Grecia datorii , #criza Grecia