Ce implica al treilea plan de salvare a Greciei si de ce este important

Miercuri, 12 August 2015, ora 16:16
2064 citiri
Ce implica al treilea plan de salvare a Greciei si de ce este important

Grecia a convenit impreuna cu creditorii sai asupra termenilor generali ai unui nou plan de salvare a tarii de la faliment, marti, iar cateva detalii raman de clarificat inainte de aprobarea textului.

In cazul in care va fi aprobat, este vorba despre cel de-al treilea plan de salvare - din ultimii cinci ani - a unei tari care lupta sa-si vindece economia si sa-si plateasca uriasa datorie publica, relateaza AP.

In ce consta acordul

Acordul presupune un pachet de imprumuturi, pe o perioada de trei ani, in valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro. Grecia are nevoie de bani pentru a-si rambursa datoriile si a evita un default care ar scoate-o in afara zonei euro, a carei membra este, alaturi de alte 18 state membre ale Uniunii Europene (UE).

In schimb, Atena se angajeaza sa implementeze o serie de masuri bugetare, inclusiv taierea unor cheltuieli, asa cum a fost nevoita sa procedeze si pentru a obtine cele doua imprumuturi anterioare.

Care sunt termenii generali

Detaliile nu au fost prezentate in mod oficial, insa potrivit unor versiuni dezvaluite si unor surse guvernamentale prevederile sunt in continuare dureroase pentru greci.

Acordul prevede reforme care includ:

- cresterea impozitelor aplicate companiilor, persoanelor fizice si pe proprietate, inclusiv exigenta ca impozitul pe venitul aferent anului viitor sa fie platit in avans si integral;

- refomarea si taierea pensiilor si eliminarea progresiva a pensionarii anticipate;

- reducerea unor inlesniri fiscale acordate agricutorilor;

- reducerea preturilor medicatiei;

- reformarea sistemului bunastarii;

- taierea unor cheltuieli militare, inclusiv prin reducerea numarului de personal;

- vanzarea unor bunuri ale statului;

Potrivit Guvernului, acordul prevede atingerea unor excedente bugetare mai mici decat cele avute in vedere initial, ceea ce ar conduce valoarea per ansamblu a taierilor pe care este necesar sa le efectueze.

De ce are nevoie Grecia de acord

In pofida faptului ca, incepand din 2010, Atena a primit prin cele doua planuri anterioare aproximativ 240 de miliarde de euro, economia elena si finantele publice se confrunta cu o situatie disperata. Datoria publica a ajuns la aproximativ 320 de miliarde de euro, reprezentand 180% din productia economica. Acest lucru ii face pe investitori circumspecti in a imprumuta Grecia pe pietele obligatiunilor, astfel incat tara nu are alta optiune decat sa ceara imprumuturi de la state europene si FMI.

La o luna de la acordul Greciei cu creditorii, inca nu se stie cine are de castigat

Unii critici argumenteaza ca taierile solicitate de creditori in schimbul celor doua planuri de salvare anterioare au exacerbat problemele cu care se confrunta economia elena, care si-a pierdut un sfert din valoare. Actualul premier Alexis Tsipras a ajuns la putere in ianuarie, dupa ce a promis ca va anula aceste taieri. Insa incercarile sale de a-i sfida pe creditori au esuat dupa luni de atitudine sarcastica. Guvernul a inchis bancile din tara si a limitat transferurile si retragerile de numerar pentru a opri o miscare de panica. Criza a condus economia inapoi in recesiune.

De ce este acordul important pentru Grecia si restul lumii

Fara o sustinere financiara, Grecia ar intra in faliment si, probabil, ar iesi din zona euro (Grexit). Acest lucru ar fi extrem de dureros din punct de vedere economic pentru aceasta tara si ar putea destabiliza restul zonei euro.

Grecia, inca un pas pentru a iesi din criza: Tsipras convoaca Parlamentul, Eurogrupul il asteapta (Video)

Desi numerosi economisti afirma ca zona euro ar rezista turbulentelor pe termen scurt de pe piata provocate de iesirea Greciei din zona euro, multi avertizeaza ca aceasta ar avea de suferit pe termen mai lung. Un Grexit ar putea, de exemplu, sa-i determine pe investitori sa creada ca si alta tara ar putea sa iasa din zona euro in cazul in care s-ar confrunta cu probleme financiare. O zona euro destabilizata ar slabi economia mondiala, intrucat este un partener comercial-cheie al Statelor Unite si Asiei si se afla in centrul sistemului financiar mondial.

Ce se intampla odata ce noul acord este finalizat

Textul acordului este necesar sa fie aprobat de catre Parlamentul grec. Desi Tsipras se confrunta cu o disidenta in interiorul partidului sau, Syriza (extrema stanga), opozitia proeuropeana este aproape sigur ca va vota pentru acord, ceea ce inseamna ca textul va fi adoptat in Parlament.

Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri

Este necesar ca acordul sa fie aprobat, de asemenea, de celelalte state din zona euro. El va fi adoptat mai intai de catre ministrii Finantelor din zona euro, care urmeaza sa se intalneasca vineri pentru a discuta in acest sens. Unele state urmeaza sa ratifice acordul in Parlamentele lor, inclusiv Germania, care a fost cel mai imortant contributor la precedentele doua planuri de salvare ale Greciei si, totodata, cel mai dur critic al Atenei.

Citeste si:
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, întâlniri de lucru cu PNL și UDMR pentru programul de guvernare. Cu ce alte partide a mai interacționat
Premierul desemnat Nicolae Ciucă, împreună cu echipa de experţi ai Partidului Naţional Liberal şi cu reprezentanţii Uniunii Democrate Maghiară, conduşi de Hunor Kelemen, au continuat...
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Marcel Ciolacu, discuție cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. "Vorbim de un armistiţiu politic". Condițiile impuse de PSD pentru a vota un guvern minoritar
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a avut sâmbătă, 23 octombrie, o discuţie telefonică cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă. În cadrul discuției, şeful social-democraţilor a...
Sursa: MEDIAFAX