Cine a umilit Grecia? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 13 Iulie 2015, ora 18:35
12961 citiri
Cine a umilit Grecia? (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Paradoxul face ca Alexis Tsipras sa fie acum nevoit sa accepte un plan de redresare mult mai sever decat acela pe care grecii l-au respins prin referendum.

Strategia pe care a incercat-o pentru a forta mana Germaniei, cu evident sprijin american, i-a explodat in fata pentru ca a plecat de la premisa, falsa se pare, ca eurozona nu isi va asuma pierderea Greciei si pana la urma va face pasul inapoi in fata "noului Temistocle".

Ei bine, nu l-a facut, in timp ce situatia economica a Greciei s-a agravat galopant, scotand la iveala adevarul gol-golut si anume ca in afara zonei euro tara s-ar fi scufundat cu o viteza ametitoare si ca "vitejii" ei lideri nu au de fapt o solutie dincolo de retorica inflamata. Nu eurozona, ci Grecia a ajuns cu spatele la zid.

De ce nu a facut Germania pasul inapoi nu e greu de inteles. Eu nu cred ca Angela Merkel si-a facut un scop in viata din umilirea lui Alexis Tsipras, in special, si a grecilor, in general. Dar premierul elen a impins lucrurile cu mult prea departe, incercand el insusi sa umileasca Germania printr-un referendum care s-a vrut o miscare de forta.

In opinia mea, daca Germania ceda in fata "victoriei democratiei" asupra economiei, deschidea o poarta pe care imediat ar fi dat-o de perete si alte tari cu mari probleme ale datoriei publice. Daca faci concesii Greciei, trebuie sa le faci tuturor. In plus, haideti sa fim cinstiti si sa ne punem in locul nemtilor, ca am tot empatizat cu grecii pana acum.

Daca premierul nostru ar fi venit si ar fi spus asa: dragi romani care munciti, va platiti taxele si sunteti corecti, trebuie sa suportati o datorie de cateva sute de euro fiecare pentru a ajuta o tara in care evaziunea fiscala si coruptia sunt sporturi nationale, in care pensia medie e mai mare decat pensia medie pe care o incasati voi sau parintii vostri, o tara care respinge vocal masurile de austeritate, ce i-ati fi spus?

Cand neamtul se duce in Grecia in vacanta plateste pana la ultimul euro la taverna. Cum ar fi daca ar manca pana nu-l mai incap pantalonii si apoi ar anunta chelnerul ca a facut un referendum cu propria familie si au decis in numele democratiei sa nu plateasca?

Mai ales dupa referendum, Tsipras a pus-o pe Angela Merkel in situatia de a nu putea face concesii fara a-si sfida propriul electorat si a crea precedente extrem de periculoase. Incercand sa negocieze cu pistolul pe masa, a pus liderii eurozonei in situatia de a da un exemplu sever oricaror alti amatori de cacealamale.

Iata ca, in opinia mea, Alexis Tsipras s-a dovedit un aventurier care si-a tarat tara intr-o situatie extrem de dificila, cu mult mai dificila decat aceea din ianuarie cand a preluat guvernarea. Daca ar fi mers pe drumul de prudenta si crestere sustenabila si nu ar fi tinut cu orice pret sa inversuneze liderii zonei euro, poate ca Grecia ar fi scapat mai ieftin.

Asa, a facut necesara o executie exemplara. Dar putea Tsipras sa mearga pe alta cale dupa preluarea puterii dupa ce a fost votat pentru promisiuni care vizau exact intreruperea acelor politici? Poporul a primit ce a cerut.

Daca cineva a umilit Grecia, aceea nu e Germania. Dupa parerea mea, Grecia a fost umilita de premierul ei si grupul de aventurieri politici din jurul lui, carora nu le-a iesit cacealmaua, dar care au fost alesi de popor si reconfirmati prin referendum.

Nu stiu daca dl Tsipras mai are vreun viitor politic. Nu stiu cum va putea explica propriului popor ca il asteapta o soarta mai grea decat aceea pe care i-a indemnat sa o respinga prin referendum. Dupa cum eu una nu mai am incredere in vointa si aptitudinea dlui Tsipras de a face ceea ce s-a angajat.

Daca domnia sa era convins de necesitatea reformelor profunde, de necesitatea luptei impotriva evaziunii si a coruptiei, nu stiu ce l-a impiedicat sa se puna pe treaba din primele luni ale mandatului, ci de-abia acum, dupa ce a adus sistemul bancar al tarii in pragul colapsului.

Cred ca e aici o lectie de care cred ca orice popor ar trebui sa tina cont: pe mana cui dai tara prin votul tau? Cat de tare te lasi amagit de mirajul promisiunilor care iti spun ceea ce vrei sa auzi?

Cheia de bolta a minunatei constructii numita democratie este reponsabilitatea. Daca responsabilitate nu exista, democratia nu e o realitate, ci o utopie care sfarseste prost.

Va invit sa cititi maine dimineta pe Ziare.com un amplu interviu cu profesorul universitar Cristian Paun despre viitorul Greciei, sansele si costul redresarii, pericolul ca acordul sa fie rupt si sa se ajunga totusi la Grexit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#Grecia plan salvare, #Grecia Germania euro, #Grecia acord creditori , #criza Grecia