Coloana a cincea ruseasca din Atena? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Joi, 16 Iulie 2015, ora 18:15
15546 citiri
Coloana a cincea ruseasca din Atena? (Opinii)

"Zona euro este un loc neospitalier pentru oameni decenti", spune fostul ministru de Finante grec Varoufakis, care pare ca recunoaste ca a premeditat Grexit-ul.

Declaratia mi se pare de-a dreptul naucitoare. Ce ne spune, de fapt, dl Varoufakis? Ca oamenii decenti sunt cei care refuza sa-si plateasca datoriile si incearca sa forteze o miscare cu potential de risc major pentru spatiul care le-a dat sansa acestor oameni decenti sa traiasca mult peste posibilitatile lor, prin subventii din banii oamenilor indecenti care au tupeul sa mai si ceara restituirea imprumuturilor primite peste subventii.

Adica, in viziunea ministrului elen de Finante, decent este sa furi, ca eu alt nume nu gasesc pentru refuzul de a plati o datorie a carei existenta nici macar nu o contesti, si indecent este sa sanctionezi furtul.

Naucitor, dar si pe deplin edificator pentru cauzele care au condus Grecia in situatia actuala - o problema de mentalitate.

Pentru ca elenii sunt nu la primul, ci la al cincilea faliment din istoria moderna.

Ma rog, teoretic "decentul" domn Varoufakis este in afara jocului politic elen. Dar Alexis Tspiras nu e sau nu inca. Si premierul elen ne-a oferit, la randul sau, o alta mostra sideranta, aceea a unui sef de guvern care anunta senin ca a semnat si ar urma sa puna in practica un acord politic, cel cu creditorii europeni, in care nu crede. A semnat, adica, cu cutitul la gat. Da, cu cutitul propriei politici nebunesti, al cacealmalei esuate care a adus sistemul bancar grecesc in buza prapastiei.

Eu pe asta n-o inteleg si pace. Cand esti ditamai premierul, adica omul aflat pe cea mai inalta treapta a ierarhiei executive, cum sa anunti ca faci un lucru in care nu crezi? Si cum sa fii in aceste conditii crezut ca il vei face?

Cum sa aiba creditorii europeni, adica nimeni altii decat contribuabilii europeni, incredere ca nu mai arunca niste bani pe geam si nu se vor trezi cu alta teapa a oamenilor decenti imediat ce acestia isi vor vedea din nou bancile alimentate cu lichiditati.

Da, planul de salvare a fost aprobat de Parlamentul elen, dar ce garantie reala poate exista ca el va si fi pus in aplicare in conditiile in care cel care ar trebui sa o faca il considera o prostie?

Asta mi se pare cea mai mare problema a crizei elene si, de aceea, cred ca, indiferent ce se semneaza si ce se voteaza, ea ramane departe de solutie. A disparut, dupa cum spunea Angela Merkel, cea mai importanta moneda - increderea.

Si nu este vorba doar despre incredere la nivel de lideri. Propaganda iresponsabila a Syrizei, care, de cand a ajuns la putere, nu a facut decat sa distruga rezultatele masurilor de austeritate anterioare si sa intoxice spatiul public cu inversunare antieuropeana, avand ca scop, dupa cum recunoaste Varoufakis, Grexitul, a provocat si o neincredere la nivel de oameni obisnuiti.

Foarte multi greci, poate cei mai multi, cred ca au ajuns sa ii priveasca pe restul europenilor ca pe niste asupritori, chiar teroristi, care distrug poporul elen, si foarte multi contribuabili din restul eurozonei au inceput sa-i priveasca pe greci ca pe niste tepari in care nu poti avea incredere nici daca te anunta ca afara ploua.

Neincrederea aceasta este in opinia mea o bomba, poate cea mai distructiva bomba, asezata la baza edificiului european. Si nu ma pot impiedica sa ma intreb daca nu cumva ea a reprezentat obiectivul esential al echipei Tsipras-Varoufakis. Au urmarit Grexit-ul sau drumul spre el a fost metoda ideala sa planteze bomba? Si daca e asa, oare pentru cine au lucrat ei? Cine are interesul sa faca tandari Europa unita si sa scoata la iveala frictiunile dintre Germania si SUA?

Poate un alt om "decent" de la Rasarit, care s-a manifestat "decent" invandand o tara independenta exact cand aceasta se pregatea sa adere la UE? Despre ce subiecte nu mai vorbim de cand vorbim despre Grexit, criza UE si altele asemenea?

Coloana a 5-a a Moscovei are multe, multe chipuri. De ce nu si al unui premier si al unui ministru de Finante amandoi extrem de "decenti", de altfel?

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...