David al Greciei s-a luptat cu Goliat al Europei si a pierdut

Luni, 20 Iulie 2015, ora 12:16
8363 citiri
David al Greciei s-a luptat cu Goliat al Europei si a pierdut
Foto: Hepta.ro

Cu doar cateva zile inainte de a deveni primul lider radical de stanga care conduce o tara din Uniunea Europeana, Alexis Tsipras a proclamat sfarsitul iminent al "umilintei noastre nationale".

Sase luni mai tarziu, aceste ambitii ale premierului elen s-au facut tandari, izbindu-se de realitatea Europei, care i-a zdrobit visele revolutionare ale lui Tsipras cu fiecare ocazie, scrie Washington Post.

Bloomberg: Nu Grecia ar trebui sa iasa din zona euro, ci Germania

Confruntarea dintre conducerea de la Atena si titanii continentului poate fi privita drept o epica ciocnire a culturilor, ideologiilor si valorilor, care a avut ecouri in toata lumea. Insa a fost si o lupta profund dezechilibrata.

Dupa luni de confruntari, puterile europene s-au clatinat, insa sunt in continuare in picioare, in timp ce umilinta Greciei poate ca de-abia a inceput. Asemenea unei cunoscute confruntari biblice, insa cu deznodamant invers.

Viitorul Greciei, pe masa negocierilor: Tara poate evita iesirea din zona euro. Au inceput sa apara si banii

"In aceasta confruntare dintre David si Goliat, Goliat nu a avut de gand sa arate vreo slabiciune", a spus George Kyritsis, parlamentar al partidului lui Tsipras, Syriza. De altfel, nici David nu avea de gand sa arate vreo slabiciune, la inceput.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Efortul de a salva tara mediteraneana aflata in deriva a avut intotdeauna o miza mai mare decat Grecia in sine. In luna ianuarie, oamenii s-au gandit ca, daca Syriza ar fi putut obtine concesii pentru Grecia, asta ar fi putut stimula miscari similare in Spania, Irlanda, Portugalia si dincolo de aceste tari, iar in acest proces sa fie remodelata brutal intreaga politica europeana.

    Cum a riscat Tsipras si a pierdut

    Un analist specializat pe politicile nemtesti si modul de a gandi al celor care le fac a spus ca fostul ministru de Finante al Greciei, asa-zisul baiat rau Yanis Varoufakis, a facut o greseala esentiala in confruntarea cu germanii. Efectul a fost cel pe care l-am vazut cu totii: acuzatiile tot mai dure ale lui Varoufakis la adresa Germaniei au facut ca tonul ministrului de Finante de la Berlin, Wolfgang Schauble, sa se inaspreasca, oficialul german fiind convins ca guvernul grec nu poate fi de incredere.

    Convingerea lui Schauble a fost intarita dupa ce Tsipras a plecat de la masa negocierilor, pe 26 iunie, convocand referendum national pe tema propunerii Europei si cerand locuitorilor tarii sa voteze "nu".

    Avertismentul lui Varoufakis dupa remanierea guvernului grec: Reformele vor esua, va fi cel mai mare dezastru!

    "Tsipras chiar a crezut ca un 'nu' clar in referendum i-ar intari pozitia in negocierile din Bruxelles", explica Marcel Tyrell, expert in teoria jocurilor si profesor de economie al Universitatii Zeppelin din Friedrichshafen, Germania.

    Dar, in loc sa obtina indulgenta, votul negativ i-a facut pe negociatorii europeni sa-si inaspreasca conditiile, avertizand totodata ca o noua purtare de acest gen a Greciei va duce la falimente bancare si la iesirea din zona euro.

    Grecia si intepatura care omoara albina: "Planul Europei este frica"

    Cu grecii stand la cozi de dimineata pana seara pentru a-si scoate cei maximum 60 de euro pe zi, Tsipras n-a mai avut de ales si a trebuit sa fie de acord, pe 13 iulie, cu masuri chiar mai dure decat cele puse pe masa negocierilor inainte de referendum sau decat cele pe care le-a denuntat atat de puternic in campania din luna ianuarie.

    In cele din urma, poate ca partea greaca pur si simplu si-a supraestimat puterea. Grecia nu era dispusa sa paraseasca zona euro. "Nu am avut niciodata cu adevarat un plan B", daca Grecia ar fi fost obligata sa iasa din zona euro, a spus unul dintre negociatori.

    Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

    "Serios, ce am fi putut face? Poate ca amenintarile noastre au fost putin ca ale unei albine. Intepi, faci putin rau cuiva, dar apoi mori", continua negociatorul.

    Intelegerea la care Grecia a ajuns cu creditorii sai a permis tarii sa ramana in zona euro, insa cu un cost foarte ridicat. Cu toate acestea, rezultatul obtinut nu a fost atat de dur precum ar fi vrut unii "duri" europeni, in frunte cu Germania. Acestia din urma sunt in continuare sceptici ca Grecia va reusi sa-si indeplineasca partea sa de intelegere.

    Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui "Grexit" n-a trecut

    Si, chiar daca tarile europene nu sunt sigure daca au castigat disputa, oficialii greci au recunoscut deja ca au pierdut, sustinand ca au fost dati exemplu astfel incat alte natiuni europene sa nu indrazneasca sa-i voteze pe aliatii de stanga ai Syriza.

    "Nu este o intelegere, este o pedeapsa. Planul lor este frica", a spus viceministrul Culturii, Nikos Xydakis.

    Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
    Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
    Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
    BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
    BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
    Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
    #acord Grecia zona euro, #Grecia intelegere creditori, #Grecia acord Germania , #criza Grecia