Grecia se afla cu un pas mai aproape de al treilea pachet de salvare, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca problemele elenilor vor disparea ca prin minune.
Nick Kounis, care conduce divizia de macroeconomie si piete financiare din cadrul firmei ABN Amro, sustine ca progresele sunt semnificative, insa Atena nu a scapat de toate obstacolele. Ba din contra.
Grecia s-a inteles cu creditorii, dupa 23 de ore de negocieri
El a identificat cinci potentiale pericole pentru Grecia, in analiza sa.
E vorba de intrarea intr-o recesiune adanca, austeritate cat cuprinde, lipsa unei rezolvari pentru datoria uriasa a statului elen, gaura de finantare din programul de salvare si problemele legate de implementarea masurilor negociate cu creditorii.
Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe
1. Recesiune adanca: Datele economice arata ca tara se indreapta catre prapastie, avand in vedere ca estimarile arata o contractie a produsului intern brut de 3% pentru 2015 si de 5% pentru anul viitor, astfel ca nu exista un mediu propice implementarii masurilor de austeritate.
2. Reforme peste reforme: Cel mai probabil, Grecia va fi nevoita sa reduca cheltuielile bugetare. Iar cu o economie in cadere libera, aceasta masura ar putea fi contraproductiva. Cel mai probabil, tara va rata tintele fiscale promise, precum si cele in ceea ce priveste colectarea taxelor si impozitelor.
3. Povara datoriei: Datoria guvernamentala se indreapta vertiginos catre nivelul de 200% din produsul intern brut, asa ca e nevoie de o reducere. Inca nu s-a ajuns la un consens, dar cateva state din zona euro au dat de inteles ca ar accepta un compromis, precum extinderea perioadei de rambursare si reesalonarea platilor. Insa e posibil ca sa nu fie de ajuns.
4. Finantare insuficienta: Al treilea program de salvare ar putea avea o valoare de 86 miliarde de euro, insa e posibil ca suma sa nu fie suficienta.
5. Si daca lucrurile devin extrem de dificile? Germania si Fondul Monetar International si-au exprimat ingrijorarile legate de masurile cuprinse in pachetul de reforme, deoarece ar putea exista probleme in implementarea lor, avand in vedere ca populatia e satula de austeritate.
Grecia a ajuns la un acord de principiu
Grecia si creditorii internationali au ajuns la un acord de principiu in ceea ce priveste al treilea program de salvare pe care urmeaza sa il primeasca statul elen. Desi mai sunt unele detalii de pus la punct, negocierile sunt pe drumul cel bun.
Marti dupa-amiaza, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a vorbit cu cancelarul german Angela Merkel si cu presedintele francez Francois Hollande, iar reprezentantii ministerelor de Finante din UE au avut o teleconferinta.
Dar ce mai urmeaza?
Joi Parlamentul elen ar trebui sa supuna la vot pachetul de salvare, iar vineri Eurogrupul ar urma sa se reuneasca pentru a aproba masurile, care vor fi trimise si in forurile legislative din tarile creditoare.
Probleme in 2016
Iesirea Greciei din zona euro este inca un scenariu posibil, avertizeaza economistii. Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, acest lucru s-ar putea intampla chiar anul viitor.
Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii
70% dintre cei 34 de specialisti consultati considera ca a trecut pericolul ca statul elen sa fie expulzat din uniunea monetara in acest an, dar problemele de baza raman, asa ca scenariul s-ar putea materializa in 2016.