Criza din Grecia: Daunele provocate de trei celebri economisti americani laureati cu Nobel

Joi, 13 August 2015, ora 11:28
5738 citiri
Criza din Grecia: Daunele provocate de trei celebri economisti americani laureati cu Nobel
Foto: Hepta.ro

Un jurnalist elen sustine ca unii economisti cu renume din Statele Unite au inrautit situatia Greciei.

Yannis Palaiologos, care scrie pentru ziarul Kathimerini din Atena, a enumerat trei dintre ei: Paul Krugman, Joseph Stiglitz si Jeffrey Sachs.

"Acestia au dus o campanie antiausteritate si au facut celebra cauza Greciei. Au avut tot dreptul de a demonstra ca tara mea a avut parte de prea multa austeritate si o reducere a datoriei este necesara. Insa in ultimele luni, in vreme ce relatiile dintre Atena si creditorii s-au deteriorat, ei nu au actionat in interesul elenilor", scrie jurnalistul grec, intr-un editorial publicat de Politico.

Ziaristul sustine ca economistii americani de top au insistat ca vina pentru esuarea negocierilor apartine in totalitate creditorilor internationali.

De asemenea, acestia l-au consiliat pe fostul ministru de Finante elen, Yanis Varoufakis, insistand asupra ideii de reducere a datoriei, cu riscul de a enerva partenerii de discutii.

Varoufakis a declarat intr-un interviu pentru New Yorker ca Jeffrey Sachs, unul dintre consilierii sai informali, l-a sfatuit in repetate randuri sa declare Grecia in faliment, daca solicitarile de reducere a datoriei nu sunt acceptate.

La randul sau, Paul Krugman a fost in vizita la Atena in aprilie. El a sfatuit populatia sa voteze "nu" la referendumul pe tema masurilor de austeritate impuse de creditori, motivand ca lucrurile nu au cum sa se inrautateasca.

Si Joseph Stiglitz a militat pentru votul negativ, el fiind unul dintre cei care au aratat avantajele iesirii Greciei din zona euro.

"Economisti cu renume mondiali - oameni care au castigat premii Nobel si au realizari academice uimitoare - au oferit sfaturi membrilor unui partid radical, care pareau dispusi sa isi asume un risc urias cu viitorul financiar, politic si geopolitic al Greciei", scrie jurnalistul elen.

Yannis Palaiologos critica aceste lucruri si sustine ca o abordare mai potrivita ar fi intarirea institutiilor, in asa fel incat Grecia sa devina capabila sa dezvolte o crestere economica pe termen lung. El sustine ca viitorul Greciei este in interiorul zonei euro, iar tara lui nu trebuie sa fie "intr-o dezordine care sa ne arunce in afara uniunii monetare".

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
    OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
    Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
    #economisti americani daune Grecia, #Grecia economisti americani, #Grecia criza , #criza Grecia