Criza din Grecia: Se redeschid bancile, TVA creste si cu 10% (Video)

Luni, 20 Iulie 2015, ora 09:20
4668 citiri
Criza din Grecia: Se redeschid bancile, TVA creste si cu 10% (Video)

Grecia incepe luni o saptamana dificila, cu doua teste majore pentru economie si premierul Alexis Tsipras: redeschiderea bancilor si o majorare a TVA de 10 la suta pentru o serie de bunuri si servicii.

Bancile grecesti, inchise incepand din 29 iunie, ar urma sa-si redeschida luni portile in conformitate cu un decret publicat sambata de guvernul elen, remaniat in urma demisiei unor ministri, transmite AFP.

In schimb, raman in vigoare, cu unele relaxari, restrictiile asupra miscarilor de capital. Limita maxima a fondurilor care pot fi retrase zilnic de la bancomat este fixata la 420 de euro, in loc de 60 de euro pe zi pana in prezent, pentru a evita ca populatia sa fie nevoita sa faca zilnic coada la ATM-uri.

 • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
 • Simultan, incepand de luni, TVA creste de la 13 la 23% pentru produsele alimentare procesate si restaurante, dar si pentru calatoriile cu taxiul sau inmormantari.

  In schimb, TVA ramane la 13% pentru serviciile hoteliere si este redus la 6% pentru medicamente, carti si bilete de spectacole.

  Guvernul grec mizeaza pe venituri suplimentare anuale de 795 milioane de euro in 2015 si de aproximativ 2,4 miliarde de euro incepand din 2016.

  Parlamentul grec a votat miercurea trecuta aceasta majorare a TVA, in conformitate cu angajamentele asumate de liderii greci la summit-ul european de la Bruxelles.

  In schimb, partenerii europeni au promis Greciei un nou plan de ajutor, cel de-al treilea de care Grecia a beneficiat dupa 2010.

  De asemenea, autoritatile de la Atena ar urma sa primeasca in regim de urgenta un imprumut de 7 miliarde de euro, bani care vor fi utilizati luni pentru rambursarea unui datorii de 4,2 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, precum si pentru arierate de aproximativ doua miliarde de euro catre Fondul Monetar International.

  Pentru prima data dupa mai multe luni, expertii BCE, FMI si ai Comisiei Europene, o formula cunoscuta anterior sub denumirea de 'troika', sunt asteptati la Atena in cursul acestei saptamani pentru a evalua starea economiei grecesti dupa mai multe saptamani de restrictii financiare.

  Saptamana care incepe va fi cruciala si pentru viitorul premierului grec Alexis Tsipras. Acordul convenit la summit-ul de la Bruxelles cere ca miercuri sa fie adoptata in Parlamentul de la Atena o noua runda de reforme in domeniul dreptului civil si al legislatiei bancare.

  Potrivit cotidianului grec Avgi, premierul grec Alexis Tsipras a avertizat ca va demisiona daca parlamentarii Syriza nu vor vota in favoarea reformelor. La votul de saptamana trecuta, 39 din cei 149 de deputati ai Syriza au votat impotriva majorarii TVA.

  La randul lor, creditorii internationali ai Greciei trebuie sa-si depaseasca divergentele si sa faca progrese cu un nou plan de ajutor destinat Greciei, in valoare de peste 80 de miliarde de euro pe trei ani.

  Negocierile pentru cel de-al treilea program de asistenta internationala ar urma sa dureze mai multe saptamani.

  Citeste si:
  Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
  Cătălin Drulă, despre cazul de plagiat al premierului Nicolae Ciucă: „România nu-şi permite al doilea Dottore”
  Deputatul USR, Cătălin Drulă, a scris marţi, 18 ianuarie, pe Facebook că investigaţia Pressone arată cu dovezi clare că Nicolae Ciucă este ”unul dintre doctorii fake ai României, cu...
  PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
  PNL și ALDE, la un pas de fuziune. În anticamera liberalilor așteaptă PMP
  Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a declarat că marţi, 18 ianuarie, a avut loc prima întâlnire între comisiile de negociere ale PNL şi ALDE în vederea fuziunii celor două...