Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania

Joi, 09 Iulie 2015, ora 08:14
8760 citiri
Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania
Foto: Arhiva Ziare.com

Unele banci grecesti ar putea fi inchise si preluate de catre institutii bancare rivale, mai puternice, ca parte a unui amplu program de restructurare a acestui sector zdruncinat din temelii de criza de la Atena.

Liderii europeni si oficialii eleni se vor intalni, din nou, duminica, intr-o ultima incercare de a ajunge la un acord pentru salvarea Greciei, dupa luni de negocieri tensionate care au adus tara pe picior de iesire din zona euro.

Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE

Totusi, indiferent daca Guvernul grec obtine sau nu un nou imprumut, unele dintre bancile elene, profund afectate de haosul politic si economic, ar putea fi inchise si preluate de rivali mai puternici, au declarat oficiali europeni pentru Reuters, sub protectia anonimatului.

Un oficial european a spus ca patru mari banci ale Greciei - Banca Nationala a Greciei, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank - ar putea fi reduse la doar doua, o miscare ce s-ar confrunta cu o rezistenta acerba la Atena.

Bancile grecesti Piraeus, Alpha Bank si Eurobank - care este si proprietara Bancpost - au sucursale si in Romania, iar Banca Nationala a Greciei este prezenta in tara noastra prin Banca Romaneasca, din care detine peste 87%.

Alt demnitar de la Bruxelles a precizat ca, desi fuziunea bancilor este necesara, acest lucru s-ar putea intampla treptat, in timp.

"Economia Greciei este ruinata. Asta inseamna ca bancile au nevoie de un restart", a declarat prima sursa, adaugand ca o masura de acest gen este necesara, oricare ar fi intelegerea la care se ajunge intre Atena si zona euro.

"Ciprul ar putea fi un model. Ai foarte putin timp la dispozitie, trebuie sa faci restructurari imediat", a mentionat sursa citata.

Sistemul bancar elen continua sa fie cel mai afectat sector de criza din Grecia, in timp ce relatiile dintre Guvernul de stanga condus de Alexis Tsipras si creditorii internationali devin tot mai tensionate.

Atena s-ar putea impotrivi masurii, pentru ca fuziunea bancilor ar insemna, intr-adevar, economii importante, dar si mai putine locuri de munca. Tsipras a spus clar ca nu isi doreste impovararea poporului elen, sustinand in acelasi timp ca va pune sistemul bancar pe picioare.

Ministrul grec de Finante nu a putut fi contactat pentru a comenta pe marginea acestei posibilitati.

E oficial: Bancile din Grecia raman inchise pana luni

Un anunt oficial al Bancii centrale de la Atena informa, miercuri, ca bancile din Grecia vor ramane inchise pana luni, iar limita de retragere a cel mult 60 de euro pe zi de la bancomate ramane in vigoare.

Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”
Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”
Programul Start-Up Nation va continua şi în acest an, cu un buget din fonduri europene de peste 440 milioane de euro, iar la sfârşitul lunii iulie ar urma să demareze şi Programul "Femei...
Cum va arăta omul din anul 3000: va avea al doilea rând de pleoape, spatele cocoșat și mâini încleștate. Ce stă în spatele schimbării drastice
Cum va arăta omul din anul 3000: va avea al doilea rând de pleoape, spatele cocoșat și mâini încleștate. Ce stă în spatele schimbării drastice
Cercetătorii au creat un model denumit „Mindy” pentru a ilustra modul în care vor arăta oamenii în mai puțin de 800 de ani din cauza dependenței de tehnologie. Mindy are spatele...
#banci grecia inchise, #banci Grecia preluate, #banci Grecia fuziune, #criza banci Grecia , #criza Grecia
  1. Buget de peste 440 de milioane de euro pentru programul Start-Up Nation, în 2024: ”România va avea cea mai mare creștere economică din UE”
  2. Cum va arăta omul din anul 3000: va avea al doilea rând de pleoape, spatele cocoșat și mâini încleștate. Ce stă în spatele schimbării drastice
  3. Chiriile n-au luat „vacanță”: unde s-au înregistrat cele mai mari scumpiri. Diferență uriașă între nordul și sudul Capitalei. „O perioadă de efervescență”
  4. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025
  5. Premierul Marcel Ciolacu: "Nu cred că România îşi permite anul viitor să aibă măriri de taxe şi impozite"
  6. România, al doilea exportator de cereale din UE – TradeVille
  7. Inteligența artificială a fost clasată pe cinci nivele. Cum se diferențiează și ce știe să facă cea mai avansată tehnologie
  8. Micile plăceri, lovite de mari scumpiri. Ce stă în spatele prețurilor crescute la ceai și cafea
  9. Microsoft retrage suportul pentru două versiuni de Windows 11. Cum puteți evita asta
  10. Incident major de securitate cibernetică! 10 miliarde de parole au fost dezvăluite pe internet