Cum este viata grecilor din Germania

Duminica, 12 Iulie 2015, ora 10:06
8861 citiri
Cum este viata grecilor din Germania
Foto: BBC

Viata nu a fost usoara in ultima perioada pentru sutele de mii de greci din Germania. Criticile politicienilor de la Berlin la adresa premierului elen Alexis Tsipras si a partidului sau anti-austeritate Syriza si imaginea deloc magulitoare conturata de presa germana grecilor au hranit sentimente ostile de ambele parti.

Cu un salariu tot mai mic si perspective putin incurajatoare in privinta carierei in Grecia, Andreas Ketselides s-a mutat anul trecut impreuna cu familia sa in orasul german Offenbach, de langa Frankfurt.

Barbatul de 40 de ani si-a deschis aici un restaurant cu specific grecesc, se arata intr-un reportaj BBC.

"Ti-e dor de tara, cu siguranta", spune Ketselides. Idilicele insule din Marea Egee contrasteaza puternic cu privelistile care il inconjoara acum.

Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse

"Dar este mai bine sa ai liniste sufleteasca, sa le poti asigura traiul sotiei si copilului", argumenteaza grecul.

Este unul dintre cei peste 300.000 de imigranti greci din Germania.

Studii recente au aratat ca sentimentele de ostilitate fata de greci s-au amplificat in Germania.

Aliatii ii intorc spatele lui Tsipras - ce optiuni mai are premierul grec

"Ii auzi pe oameni spunand 'ne-am saturat', 'noi platim pentru voi' si lucruri de genul acesta. Nu este confortabil", spune Niki, care s-a mutat in Offenbach din Salonic in 2010 si lucreaza la aeroportul Frankfurt.

Putin surprinzator, isi petrece timpul liber aproape exlusiv cu alti greci din Germania.

"Vreau sa ma intorc. Imi va fi greu in Grecia, dar prefer sa fiu acolo cu poporul meu, in tara mea, in loc sa stau aici si sa ascult toate astea...", continua Niki.

Desi recunoaste eficienta infrastructurii din Frankfurt si relativa stabilitate a economiei germane, are putine cuvinte amabile la adresa vecinilor sai germani.

"Poate ca suntem saraci, dar inca traim - ei (germanii -n.red.) nu stiu sa traiasca. Suntem complet diferiti", sustine Nikki, criticand stilul de viata al germanilor.

Tot in Offenbach, Valerios, un barbat de 25 de ani care a venit aici in urma cu doi ani din Drama, o regiune muntoasa din nordul Greciei, urmeaza un curs profesional si lucreaza in acelasi timp la un hotel.

Este foarte constient de modul in care este perceputa tara sa de catre unii germani.

"Ei spun ca suntem atat de lenesi, ca nu ne place sa muncim. Asta vine din partea presei", afirma Valerios.

Intr-un articol publicat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), cu titlul "Euro nu este un dar de la zei", grecilor li se trasmite ca membrii zonei euro nu pot actiona dupa propriile reguli.

Impartasesc germanii de rand atitudinea dura adoptata de cancelarul Angela Merkel si de ministrul sau de Finante Wolfang Schaeuble in negocierile cu Grecia?

Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document

Se pare ca da, avand in vedere faptul ca popularitatea lui Schaeuble a crescut in ultimele saptamani doar datorita pozitiei sale fata de Grecia, sutine Nikolas Busse, redactor adjunct pe politica externa la FAZ.

Totusi, germanii nu sunt total nepasatori fata de situatia Greciei.

"Ei inteleg ca Grecia trece printr-o perioada dificila. In acelasi timp, disponibilitatea de a plati pentru Grecia este tot mai mica", sustine Busse.

Cu toate acestea, considera ca germanii ar sprijini un nou acord, in conditii "corecte": "Germanii, ca multe alte popoare, vor stabilitate".

Banca Centrala Europeana BCE, care isi are sediul in Frankfurt, va decide in urmatoarele zile soarta bancilor elene, aflate deja in pragul colapsului.

Dar putini dintre grecii din Offenbach au incredere in BCE sau in liderii europeni. Majoritatea ar fi votat "nu" la referendumul de duminica trecuta.

"Sa ne intoarcem la drahma, va fi mai bine", crede Valerios, care vrea sa revina in Grecia dupa finalizarea studiilor.

Intr-o nota contrastanta, Andreas Ketselides ar prefera ca Grecia sa ramana in zona euro. Altfel, tara sa ar putea deveni "Cuba Europei" in urmatorii ani, se teme el.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#greci viata Germania, #criza Grecia Germania , #criza Grecia