Deznodamantul tragediei elene: Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor pentru Grecia

Miercuri, 19 August 2015, ora 22:13
2474 citiri
Deznodamantul tragediei elene: Zona euro deblocheaza o prima transa de ajutor pentru Grecia

Ministrii de finante din zona euro au aprobat miercuri seara deblocarea unei prime transe de ajutor pentru Grecia, care ii va permite sa ramburseze joi 3,4 miliarde de euro catre Banca Centrala Europeana, a anuntat intr-un comunicat Mecanismul european de stabilitate (MES).

Consiliul de administratie al MES, compus din ministrii de finante ai celor 19, "a aprobat programul pentru Grecia", a indicat comunicatul. Grecia va primi imediat o suma de 23 miliarde de euro, a confirmat o sursa apropiata dosarului, potrivit AFP.

Acord pentru salvarea Greciei pe banii europenilor: Spania si Austria au aprobat planul

Cei 19 au asteptat, inainte de a da unda verde definitiva acestei plati, ca parlamentele nationale chemate sa se pronunte asupra noului program de ajutor pentru Grecia sa faca acest lucru. Miercuri, ultimul obstacol a fost ridicat odata cu votul in Bundestagul german in favoarea acestui plan. Planul include un ajutor financiar sub forma de imprumuturi de pana la 86 miliarde de euro pe trei ani, insotit de un memorandum ce prevede numeroase masuri de austeritate si reforme pentru a fi implementate de Atena.

Ministrii de finante din zona euro au convenit vineri asupra unei prime transe de ajutor de 26 miliarde de euro, aminteste France Presse.

Prima transa de 23 miliarde de euro este impartita in 10 miliarde care vor fi plasate intr-un cont destinat recapitalizarii bancilor grecesti si 13 miliarde de euro care ii vor permite Atenei, incepand de joi, sa ramburseze BCE 3,4 miliarde de euro (din care 200 de milioane dobanda). Suma va permite de asemenea rambursarea unui imprumut de 7,16 miliarde de euro acordat de UE in iulie pentru ca Grecia sa poata onora o plata anterioara catre BCE si sa ramburseze arieratele datorate unui alt mare creditor public, FMI.

Raman trei miliarde de euro din aceasta prima transa, care vor fi acordate in septembrie-octombrie in functie de reformele puse in aplicare, a precizat vinerea trecuta seful MES, germanul Klaus Regling, dupa o intalnire a ministrilor de finante din zona euro la Bruxelles.

Citeste si:
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
Primul pas spre marea împăcare. USR îl susține pe liberalul Florin Roman la șefia Camerei Deputaților SURSE
USR îl va susține pe liberalul Florin Roman pentru șefia interimară a Camerei Deputaților, susțin surse politice pentru Ziare.com. Decizia va deveni oficială în seara zilei de luni, 18...
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Clotilde Armand s-a adresat conducerii PNL cu duritate: „USL ucide. La propriu. Fără nicio exagerare”
Primarul Sectorului 1 a criticat dur comportamentul consilierilor PNL din forul legislativ local. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand afirmă că ”USL ucide”, după ce consilierii PSD şi...
Sursa: AGERPRES