Efectele devastatoare ale crizei din Grecia - crestere alarmanta a numarului de oameni ai strazii

Luni, 13 Iulie 2015, ora 18:11
6022 citiri
Efectele devastatoare ale crizei din Grecia - crestere alarmanta a numarului de oameni ai strazii
Foto: Hepta.ro

Criza din Grecia, care a inceput in urma cu mai multi ani, a generat tot mai multi oameni ai strazii, care au nevoie de ajutor. In sprijinul lor vine o organizatie caritabila infiintata in 2013.

Fondatoarea organizatiei pentru oamenii strazii spune ca greutatile pe care le vede in fiecare zi pe strazile orasului ii amintesc de crize din tari mult mai sarace.

"Faceam asta in tari in curs de dezvoltare din sud-estul Asiei, iar acum fac acelasi lucru in Grecia, negociind donatiile alimentare - paste, orez, legume, lapte", spune Maria Karra, citata de CNN.

Femeia a pus bazele organizatiei Emfasis impreuna cu un fost coleg de clasa, Tassos Smetopoulos, in anul 2013, cand criza economica era in plin avant, iar numarul de oameni care aveau nevoie de ajutor crestea rapid.

De atunci, lucrurile au mers din rau in si mai rau. Grecia are acum cea mai ridicata rata a saraciei din Uniunea Europeana.

Numar alarmant de oameni fara adapost in Atena

Cei doi fondatori ai organizatiei de caritate spun ca situatia se inrautateste, vazand cum numarul celor care traiesc pe strazile Atenei a crescut cu circa 40 la suta in doar trei luni. Guvernul grec estimeaza ca exista in prezent 20.000 de oameni fara adapost in Atena, adica 3 la suta din populatia capitalei elene.

Karra spune ca sunt tot mai multi tineri pe strazi, cea mai mare parte a grupului de oameni fara adapost fiind alcatuita din oameni cu varste cuprinse intre 26 si 45 de ani.

Viitorul Greciei, pe masa negocierilor: Tara poate evita iesirea din zona euro. Au inceput sa apara si banii

"Acestia sunt oameni aflati la varsta cea mai productiva, dar care traiesc pe strazi", mai afirma fondatoarea organizatiei de caritate, care are peste 100 de voluntari care lucreaza in Atena sase zile pe saptamana, incercand sa-i ajute pe nevoiasi.

Voluntarii ii sfatuiesc pe oamenii strazii unde sa faca dus si cum sa acceseze ajutoarele sociale, distribuindu-le alimente, paturi si alte lucruri de baza. In plus, in ultima perioada, multi oameni au cerut carti, deoarece multi dintre cei ajutati de Emfasis sunt oameni educati si care au avut cariere inainte de a lovi criza.

Putine sperante ramase oamenilor strazii

Smetopoulos da vina pe criza economica si pe disponibilizarile masive care au inceput in Grecia dupa anul 2010. Somajul in aceasta tara a crescut de la 10,6 la suta, in anul 2004, pana la 26,5 la suta, in anul 2014.

De asemenea, acesta sustine ca dureaza de obicei doi sau trei ani, dupa un soc precum pierderea unui loc de munca, pana cand un om ajunge sa traiasca pe strazi.

Cu o economie care se prabuseste, guvernele succesive ale Greciei au fost nevoite sa recurga la taieri drastice in serviciile sociale ale tarii. "In mod normal, ar trebui sa putem sa ducem oamenii intr-un centru de ingrijire, insa nu putem face nimic acum. Singurul lucru pe care il putem face este sa le aratam ca ne pasa", a mai spus Smetopoulos.

Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui "Grexit" n-a trecut

Organizatiile de caritate precum Emfasis sunt deseori singurele servicii disponibile pentru cea mai mare parte a celor vulnerabili. Voluntarii distribuie hrana pentru oamenii strazii in timpul noptii, iar fiecare persoana primeste o cana cu lapte si un sandvis sau mancare calda - pui sau vita - donata de supermarketurile si restaurantele locale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#oamenii strazii Grecia, #oameni fara adapost Grecia, #oameni fara adapost Atena, #criza Grecia , #criza Grecia