Electronicele, o investitie? Grecii speriati au dat iama in magazine

Sambata, 11 Iulie 2015, ora 08:01
5957 citiri
Electronicele, o investitie? Grecii speriati au dat iama in magazine
Foto: Apple

Negocierile cu creditorii au intrat in impas, iar Grecia a ratat o plata catre Fondul Monetar International. In aceste conditii, statul elen a fost nevoit sa inchida bancile si sa limiteze extragerile de la bancomate. Insa ce a facut o mare parte din populatie? A cumparat electronice, cu ultimii bani cash.

Pe teritoriul elen, cel mai bine vandute produse IT din ultima perioada au fost cele de la Apple, dar si consolele PlayStation de la Sony, arata un reportaj realizat de Bloomberg.

"Oamenii cheltuie banii pe care ii au in banci pentru ca se tem ca ii vor pierde", a explicat Natasa, in varsta de 33 de ani, care lucreaza la un magazin de electronice din centrul Atenei. "Un Mac (marca de laptopuri de la Apple - n.red.) isi pastreaza valoarea in timp", a adaugat aceasta.

Grecii se tem sa nu aiba soarta vecinilor din Cipru, care s-au trezit peste noapte fara o parte din economii. Bank of Cyprus a transformat o parte din depozitele neasigurate in actiuni, aceasta fiind una dintre conditiile impuse de creditorii internationali, pentru a primi ajutorul financiar. Procesul, cunoscut sub numele de "bail-in", presupune participarea unora dintre clientii institutiei de credit la recapitalizarea acesteia.

Tiriac, despre situatia din Cipru: Ne intoarcem in comunism

Bloomberg mentioneaza ca e ultimul capitol din criza greceasca, care a intrat in al cincilea an. Populatia din statul mediteranean a retras cam 40 de miliarde de euro din bancile elene, din decembrie pana in prezent.

Vacanta bancara in Grecia: Cosmarul elenilor continua

Grecii au frica-n san

Retragerile zilnice de la bancomate au fost limitate la 60 de euro pe zi, dar platile cu cardurile de debit si credit nu au fost afectate, astfel ca dupa referendumul din 5 iulie grecii au navalit in magazine.

"A fost vorba de o frenezie pe termen scurt, cauzata de panica si amenintari", a explicat Antonis Zairis, vicepresedintele Asociatiei Elene de Afaceri in Retail. El se asteapta ca rafturile sa se goleasca in urmatoarele 10 zile.

Al doilea cel mai mare lant de supermarketuri din Grecia, detinut de Delhaize Group, anunta ca a crescut cererea pentru alimente la cel mai mare nivel din ultimii ani. Similar, oficialii Lidl au transmis ca s-a inregistrat o crestere a consumului.

Grecia trece la fapte: Ce decizie a fost luata la Atena

"Ne asteptam la ce e mai rau"

"Mi-e frica de o taxa pusa pe depozite", a spus Konstantinos, un agent imobiliar in varsta de 33 de ani, care tocmai cheltuise 400 de euro pe o consola PlayStation. "Nu cred ca ne vor da afara din zona euro. Insa urmeaza ceva si mai rau", a mentionat acesta.

Economia elena si-a redus cu o patrime valoarea in ultimii sase ani, fiind lovita in plin de recesiune, in timp ce rata somajului se afla la cel mai mare nivel din Europa, in special in randul tinerilor (mai mult de 50%).

Grecia si-a sustinut cauza in PE: "Banii s-au dus la banci, nu la popor". Tsipras, indemnat sa renunte la euro

In conditiile in care se asteapta o penurie de medicamente in perioada urmatoare, bancile sa ramana inchise, iar importurile sa fie restrictionate, oamenii se afla in purgatoriu.

"Ce televizoare? Ce laptopuri? Nu imi mai raman bani pentru asa ceva. Abia imi ajung de facturi, mancare si cam atat. Daca trebuie sa chem pe cineva sa imi repare ceva prin casa, nu am cu ce sa il platesc", a precizat Yannis, un pensionar din Atena, in varsta de 65 de ani.

Pe de alta parte, Elizabeth, de 44 de ani, care lucreaza in industria turismului, sustine ca va cumpara un laptop pentru simplul motiv ca e posibil sa nu-si mai permita acest lucru in viitorul apropiat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Un alt obiectiv al Green Deal pare să fie lăsat uitării: Ponderea transportului rutier de mărfuri a crescut în zece ani
Comisia Europeană își propunea, prin Green Deal, ecologizarea transportului de marfă, prin urmare, atragerea a cât mai multe companii de transport de marfă pe calea ferată. Însă în...
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
De ce a renunțat Alfa Romeo la numele "Milano" pentru un nou SUV. Care este noul nume ales de companie
Producătorul auto Stellantis a cedat după o confruntare cu autoritățile italiene și a redenumit SUV-ul al cărui nume a fost contestant. Alfa Romeo Milano a stârnit controverse imediat după...
#Greci cumparaturi IT, #Greci cumparaturi laptopuri, #greci investitii laptopuri console, #greci laptopuri console , #criza Grecia