Fostul ministru grec de Finante, despre Germania: Controleaza Eurogrupul, a fost o inscenare pentru Grecia

Luni, 13 Iulie 2015, ora 18:42
5213 citiri
Fostul ministru grec de Finante, despre Germania: Controleaza Eurogrupul, a fost o inscenare pentru Grecia
Foto: Hepta.ro

Fostul ministru de Finante al Greciei Yanis Varoufakis vorbeste, in primul interviu acordat dupa demisia din functie, despre faptul ca Eurogrupul este "cu totul si cu totul" controlat de Germania, iar Greciei i s-a pus la cale "o inscenare".

Intr-un interviu acordat New Statesman, fostul ministru elen de Finante a subliniat ca creditorii Greciei au avut o strategie de a tine guvernul elen ocupat si cu speranta unui compromis.

"Ne-au intrebat ce intentionam sa facem cu TVA. Apoi au respins propunerea noastra, insa nu au venit cu o propunere a lor. Apoi, inainte sa avem ocazia de a cadea de acord pe TVA, au trecut la o alta chestiune, precum privatizarea.

Au intrebat ce vrem sa facem cu privatizarea: am inaintat ceva, apoi au respins acel lucru. Apoi au trecut la alt subiect, precum pensiile, iar de acolo la pietele produselor... Era ca si cum ne-am invarti in jurul cozii. A fost o inscenare", este de parere Varoufakis.

Ministrul grec de Finante si-a dat demisia: Accept dezgustul creditorilor cu mandrie

Acesta a fost foarte ferm cu privire la responsabilul de aceasta situatie. Intrebat daca germanii controleaza Eurogrupul, fostul ministru elen de Finante a raspuns: "Cu totul si cu totul. Ministrul de Finante al Germaniei. Totul este ca o orchestra foarte bine pusa la punct si el este dirijorul".

Varoufakis spune ca doar ministrul francez de Finante, Michel Sapin, a avut atitudini diferite de cele germane, insa a fost vorba despre ceva "foarte subtil".

"Puteai sa simti ca foloseste un limbaj foarte chibzuit, pentru a nu fi considerat opozant. Si, la analiza finala, cand Schauble (ministrul german de Finante - n.red.) raspundea si cerea efectiv pozitia oficiala, ministrul francez se plia totdeauna", a mai spus fostul ministru de Finante al Greciei.

In schimb, acesta mentioneaza ca liderul de la Berlin, cancelarul Angela Merkel, a aratat o atitudine diferita: "A incercat sa-l impace pe prim-ministru (Alexis Tsipras - n.red.) si a spus 'Vom gasi o solutie, nu va ingrijorati, nu voi permite sa se intample nimic ingrozitor, doar faceti-va temele si lucrati cu institutiile, lucrati cu Troika. Nu poate fi un capat de drum aici'".

Cu toate acestea, Varoufakis crede ca controlul lui Merkel si Schauble asupra Eurogrupului este absolut si ca grupul insusi este dincolo de lege.

Intrebat, inainte ca Grecia si creditorii sai internationali sa ajunga la un acord in privinta conditiilor programului de asistenta financiara pentru Atena, dupa negocieri maraton care au durat mai bine de 17 ore, daca orice acord ar fi ceva bun pentru tara sa, fostul ministru grec de Finante a raspuns: "Am incredere si sper ca guvernul nostru va insista pe restructurarea datoriei, insa nu vad cum ministrul de Finante german va fi de acord cu asta. Daca o va face, va fi un miracol".

Acord la Bruxelles pentru salvarea Greciei - Criza elena, departe de un deznodamant, pericolul unui "Grexit" n-a trecut

Grecia si creditorii internationali au ajuns, in sfarsit, luni dimineata, la un acord in privinta conditiilor programului de asistenta financiara pentru Atena, dupa negocieri maraton care au durat mai bine de 17 ore, acesta fiind de altfel si cel mai lung summit din istoria zonei euro.

Acord pentru Grecia - ce prevede documentul care salveaza elenii de la faliment

Un document dezbatut intens inca de duminica la pranz de liderii zonei euro si reprezentantii Atenei contine masuri mai dure de austeritate decat cele propuse de premierul elen Alexis Tsipras, precum cresterea TVA, reducerea pensiilor si revizuirea sistemului sau de justitie civila.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#interviu Yanis Varoufakis, #Yanis Varoufakis criza Grecia, #Yanis Varoufakis demisie, #Yanis Varoufakis Grecia Germania , #criza Grecia