Germania vrea in continuare un Grexit temporar: Singura solutie e sa plece de buna voie

Joi, 16 Iulie 2015, ora 18:00
6365 citiri
Germania vrea in continuare un Grexit temporar: Singura solutie e sa plece de buna voie
Foto: Hepta.ro

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, sustine in continuare ideea unui Grexit temporar, in ciuda acordului la care au ajuns luni, dupa un summit maraton, Grecia si creditorii internationali.

Intr-o interventie la postul public de radio Deutschlandfunk, oficialul german a salutat votul dat in Parlamentul de la Atena in noaptea de miercuri spre joi, cand o majoritate covarsitoare a aprobat planul de reforme pentru salvarea Greciei, scrie Spiegel.

Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document

Schaeuble s-a declarat, insa, sceptic ca Grecia ar putea trece de criza fara o restructurare a datoriei - ipoteza respinsa vehement de creditori. Ministrul german a subliniat ca un astfel de acord ar fi incompatibil cu regulile zonei euro. In opinia sa, Grecia are acum o singura varianta: "sa paraseasca temporar uniunea monetara".

Scenariul unui Grexit temporar a fost vehiculat si in weekend, in timp ce la Bruxelles se purtau negocieri dure pentru soarta Greciei. Tot ministrul german de Finante sustinea o iesire a Greciei din zona euro timp de cinci ani, vreme in care ar urma sa primeasca ajutor umanitar.

Ministrii de Finante din zona euro au cazut de acord, joi asupra unui imprumut intermediar in valoare de 7 miliarde de euro, destinat Greciei, pentru acoperirea necesarului imediat de finantare.

Cele 7 miliarde ar urma sa vina de la Mecanismul European de Stabilizare Financiara (EFSM) si imprumutul va fi rambursat din noul acord de salvare al Greciei, acordat din Mecanismul European de Stabilitate (ESM) si care nu va fi gata mai devreme de cateva saptamani. Luni, bancile grecesti vor fi deschise, insa ramane in vigoare restrictia pentru retragerile de numerar: elenii nu pot scoate mai mult de 60 de euro pe zi de la bancomat.

Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

Parlamentarii greci au aprobat cu o larga majoritate, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ample si tensionate dezbateri, acordul de salvare semnat de premierul elen la Bruxelles cu creditorii internationali.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Planul de reforme convenit luni, dupa cel mai lung summit din istoria Eurogrupului, presupune masuri ample in domeniul taxarii, pensiilor, legilor si alte asemenea decizii, care au fost anterior respinse de publicul grec, intr-un referendum convocat de Guvernul lui Tsipras.

    Ramane de vazut insa daca Atena va primi si un al treilea imprumut. Creditorii s-au aratat sceptici in legatura cu implementarea reformelor. Incertitudinea creste cu atat mai mult cu cat ministrul grec de Interne invoca posibilitatea organizarii de alegeri anticipate in toamna acestui an.

    Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
    Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
    Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
    Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
    #Grecia iesire zona euro, #Germania Grexit, #criza Grecia datorii , #criza Grecia