Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului

Duminica, 12 Iulie 2015, ora 01:44
7809 citiri
Grecia a impartit Europa - 10 ore de negocieri, niciun rezultat. Duminica, momentul adevarului
Foto: Hepta.ro

Dupa aproape zece ore de negocieri intense, ministrii de Finante din zona euro care au analizat pachetul de reforme propus de Alexis Tsipras pentru salvarea Greciei nu au ajuns la o intelegere. Desi mai aspre decat cele respinse la referendum, nu toti creditorii sunt multumiti de reformele propuse de premierul grec.

La negocierile de la Bruxelles nu s-a ajuns la nicio concluzie, iar o noua intalnire ar urma sa aiba loc duminica dimineata. Germania si Finlanda sustin ferm iesirea Greciei din zona euro, cel putin temporar, iar opinia lor este impartasita de state precum Olanda, Lituania, Slovacia, Estonia si Slovenia.

Grexit temporar - planul Germaniei pentru Grecia - Document

Desi jurnalistii acreditati la Bruxelles scriau pe Twitter, citand "surse cu cravata", ca eurogrupul pregateste o declaratie comuna de presa, se pare ca ministrii de Finante din zona euro nu au ajuns la o intelegere pe tema Greciei.

Acestia au inceput sa plece in jurul orei 1:00 (ora Romaniei), urmand sa se aseze din nou la masa negocierilor duminica, potrivit ministrului finlandez de Finante, Alexander Stubb.

Concluziile discutiei ar trebui asadar sa fie prezentate tot duminica, inainte de summit-ul extins la care vor participa toti membrii UE, inclusiv cei care nu fac parte din zona euro.

Ramane de vazut daca oficialii eurozonei vor reusi sa ajunga la o concluzie, pentru ca mesajele transmise dupa intrunirea de sambata noaptea sunt contradictorii.

Grecia a impartit Europa - Tarile care o vor afara din zona euro - surse

Ministrul slovac de Finante a fost intrebat, la iesirea de la negocieri, daca "va fi un da sau un nu pentru Grecia". "Mai degraba un nu", a raspuns acesta, potrivit The Guardian.

Totusi, ministrul de Finante al Frantei, un aliat al Greciei in aceasta chestiune, a declarat la iesirea de la negocieri ca este optimist "intotdeauna". Si Pierre Moscovici, comisar pentru afaceri economice si financiare, le-a spus jurnalistilor ca isi pastreaza speranta in legatura cu soarta Greciei.

Pe de alta parte, Joseph Muscat, premierul din Malta, a transmis pe Twitter ca negocierile au fost "neconcludente" si este pregatit pentru o zi lunga, duminica.

O scurta declaratie a venit si de la presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, care a dezvaluit ca "negocierile au fost dificile".

Suspansul continua: grecii asteapta summit-ul european de duminica

Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE

Duminica, 12 iunie, va avea loc un summit la care participa toti liderii Uniunii Europene. Acestia vor analiza pachetul de reforme propus de guvernul elen pentru ca Grecia sa primeasca un nou program de finantare.

Parlamentul Greciei a aprobat, vineri noapte, pachetul de reforme economice inaintat de Guvernul condus de Alexis Tsipras in scopul obtinerii unui nou program de finantare.

In urma votului, Tsipras, care a intampinat opozitia unor parlamentari provenind chiar din propriul sau partid, in semn de protest fata de masurile de austeritate propuse, a declarat ca are "un mandat puternic" pentru a finaliza negocierile cu creditorii Greciei

Transmitem in continuare desfasurarea evenimentelor de la Bruxelles. Puteti urmari si duminica pe Ziare.com evolutia crizei din Grecia si cele mai importante reactii si declaratii la cald.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#criza Grecia iesire euro, #Grecia datorii Grexit , #criza Grecia