Guvernul grec va distribui suma de 1,4 miliarde de euro, sub forma de dividende sociale, pensionarilor si altor categorii de persoane afectate de programele de austeritate, a anuntat, luni seara, premierul grec Alexis Tsipras.
Din suma totala de 1,4 miliarde de euro, aproximativ 720 milioane de euro ar urma sa fie distribuite pana la mijlocul lunii decembrie sub forma de ajutoare exceptionale gospodariilor ale caror venituri anuale nu depasesc 18.000 de euro pe an, adica un total de 3,4 milioane de persoane, a declarat Tsipras, conform agentiilor straine de presa.
Alte 315 milioane de euro vor fi alocate pensionarilor, pentru a-i despagubi pentru ca in 2012-2016 au fost obligati sa plateasca contributii "incorecte" la sistemul de sanatate.
In sfarsit, suma de 360 milioane de euro va fi platita companiei de utilitati Public Power Corporation, pentru subventionarea tarifelor favorabile acordate persoanelor cele mai vulnerabile.
Economia Greciei este pe o traiectorie ascendenta, asa ca Guvernul poate sa acorde un sprijin financiar suplimentar celor afectati de masurile de austeritate, a mai spus premierul grec.
"Pentru al doilea an la rand, suntem in masura sa distribuim un dividend social persoanelor care au cea mai mare nevoie. Mai bine pregatiti si mai eficienti in acest an, vom putea distribui o suma mai mare", a spus Alexis Tsipras.
Anul trecut, Tsipras a anuntat in mod surprinzator ca Guvernul grec va distribui un ajutor de aproximativ 600 milioane de euro celor cu pensii mici, o decizie care i-a nemultumit pe creditorii internationali ai Greciei.
Ajutoarele din acest an au fost aprobate, in principiu, de creditorii internationali, care analizeaza progresele realizate de Grecia. Reprezentantii institutiilor creditoare sunt asteptati luna aceasta la Atena, pentru a relua discutiile cu privire la obiectivele fiscale si reforme.
"Am discutat aceste idei cu autoritatile din Grecia. Anuntul pare a fi unul in linie cu aceste discutii, care nu au fost inca finalizate", a precizat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, care a adaugat ca propunerile vor fi examinate si de creditorii internationali.
Alexis Tsipras a castigat puterea in 2015, dupa ce a promis ca va pune capat austeritatii pentru ca, ulterior, sa fie nevoit sa accepte un nou program de asistenta, cel de al treilea, convenit de Grecia cu creditorii internationali. Guvernul Tsipras spera ca, dupa sapte ani de criza, performantele fiscale ale Greciei ii vor permite sa puna capat acordurilor de asistenta in luna august 2018, cand actualul program ajunge la final.
Citeste si:
Grecia primeste o noua transa de 8,5 miliarde de euro, ca sa evite falimentul
Grecia a iesit din recesiune pentru prima data in ultimii doi ani
Grecia este salvata pentru moment. Toate planurile se bazeaza pe un balon de sapun?