Grecia fierbe: Se cere judecarea lui Varoufakis pentru inalta tradare (Video)

Marti, 28 Iulie 2015, ora 19:18
9802 citiri
Grecia fierbe: Se cere judecarea lui Varoufakis pentru inalta tradare (Video)

Curtea Suprema de Justitie a Greciei a trimis marti Parlamentului de la Atena o plangere formulata impotriva fostului ministru de Finante Yanis Varoufakis de liderul unui partid neparlamentar, care considera ca fostul titular al Finantelor ar putea fi acuzat de "inalta tradare" pentru modul in care a procedat in timpul negocierilor cu creditorii internationali.

Drept urmare, Legislativul grec va trebui sa evalueze daca Varoufakis - in prezent deputat - a actionat in limitele atributiilor sale, iar daca se va considera ca exista motive suficiente pentru a-l investiga, atunci se va pune problema ridicarii imunitatii sale parlamentare, transmite agentia EFE.

Plangerea a fost formulata - inaintea revelatiilor despre un plan B intocmit de Varoufakis pentru revenirea la drahma - de un avocat, in acelasi timp primar al unui mic oras de coasta si liderul unui partid nereprezentat in Parlament. In opinia sa, Varoufakis nu ar fi respectat mandatul pe care i l-a acordat poporul la alegeri, respectiv negocierea unui acord care sa scoata tara din recesiune.

Cum apara Varoufakis planul secret de intoarcere a Greciei la drahma

In timp ce legislativul grec va dezbate aceasta prima solicitare, un grup de cinci avocati va pregati o a doua plangere, aceasta fiind legata direct de relatarile despre planul privind revenirea la drahma, ei invocand impotriva lui Varoufakis un posibil delict de divulgare a datelor personale.

La sfarsitul saptamanii trecute, cotidianul conservator grec Kathimerini a scris despre o discutie avuta de Varoufakis cu membrii mai multor fonduri de risc, conversatie in care fostul ministru ar fi detaliat un astfel de plan. Conform sursei citate, Varoufakis a vorbit despre obtinerea codurilor fiscale ale contribuabililor greci prin piratarea site-ului finantelor publice, astfel incat sa poata fi creat un sistem paralel de conturi pentru plati prin care contribuabilii ar fi efectuat ulterior tranzactii electronice.

Fostul ministru ar mai fi afirmat in cursul acelei conversatii ca a format un grup de cinci persoane, printre care se numara profesorul american de economie James Galbraith si un expert in informatica profesor la Universitatea Columbia si totodata vechi prieten al lui Varoufakis.

Potrivit mai multor surse media, respectivul expert in informatica ar fi secretarul general insarcinat cu sistemele informatice ale finantelor publice. Insa acesta din urma a negat aceste relatari si a sustinut ca protocoalele tehnice au fost concepute in asa fel incat sa protejeze datele personale si sa faca imposibila o intruziune de genul celei descrise de ziarul Kathimerini.

La randul sau, Varoufakis a explicat pe blogul sau personal ca obiectivul urmarit a fost elaborarea unui plan de urgenta pentru asigurarea lichiditatilor in sistemul bancar in cazul in care Banca Centrala Europeana nu ar mai fi facut acest lucru, ceea ce s-a si intamplat si a obligat guvernul grec sa restrictioneze miscarile de capital.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...