Grecia va renaste din cenusa sau va arde in flacarile lui Hades?

Sambata, 25 Iulie 2015, ora 16:55
5744 citiri
Grecia va renaste din cenusa sau va arde in flacarile lui Hades?

Grecia a incheiat un capitol, dar intra intr-o noua etapa, mai periculoasa, astfel ca tensiunile si negocierile cu creditorii internationali s-ar putea incinge tot mai mult. In aceste conditii, drumul catre recuperarea economica par a fi unul lung.

Negocierile care au durat din februarie pana in iulie au avut ca tema terminarea celui de-al doilea pachet de salvare, astfel ca discutiile pentru cel de-al treilea program de asistenta financiara incep de-abia acum, precizeaza BBC.

Sa pornim de la ideea ca cele doua parti vor ajunge la o concluzie. In acest caz, intrebarea este: cu cat de multa austeritate va fi de acord Grecia?

Inca nu putem analiza la microscop ce va contine noua intelegere, pentru ca nu exista detalii suficiente. Dar cu siguranta creditorii vor cere Atenei sa atinga o anumita tinta de excedent bugetar, adica vor obliga statul elen sa adune mai multi bani decat cheltuie. Iar, pentru a face asta, cel mai probabil va fi nevoie de impunerea unor noi reforme, de care populatia e satula pana-n gat.

Grecia a reusit, in ultimii doi ani, sa inregistreze un surplus la buget. Dar 2015 a inceput cu stangul, iar economia a suferit si mai mult dupa inchiderea bancilor timp de cateva zile, in iulie, masura venita odata cu impunerea controlului asupra capitalului.

Deci, cu o economie in picaj, singura modalitate pentru a ramane pe plus e reprezentata de masuri de austeritate.

Reforme si iar reforme: Va reusi Guvernul grec sa le implementeze?

Grecii au gustat din plin din austeritate. Finantele tarii au suferit ajustari importante. Pentru a intelege amploarea schimbarilor, trebuie sa ne amintim ca tara a pornit de la un deficit de 18,6% din produsul intern brut in 2009 si a ajuns la un surplus de 2,2% in 2013.

Mai mult, programul de asistenta financiara va fi monitorizat indeaproape si ar putea duce la noi episoade in care cele doua parti isi vor scoate ghearele. Iar daca tinem cont de ce s-a intamplat in trecut, e posibil ca Atena sa ceara niste amanari ale unor plati, din cauza faptului ca nu a implementat reformele la timp.

Celelalte tari din zona euro, care au imprumutat sistematic statul elen, se asteapta ca Atena sa se angajeze la reforme care sa acopere, printre altele, domenii precum privatizari in industrie, contractele colective de munca si asa-numitele profesii "inchise" (ce permit doar angajarea specialistilor, nu si a amatorilor sau celor sub-calificati).

Probleme economice

Si mai multa austeritate va inseamna o slabire a economiei, care a fost din nou aruncata in recesiune in acest an.

Cresterea imprumuturilor externe si un avans slab al produsului intern brut se vor traduce intr-o explozie a datoriei, care va cantari tot mai greu pe umerii statului.

BBC sustine ca Grecia are nevoie de o perioada de crestere economica sanatoasa. Matematic, acest lucru va conduce la reducerea poverii datoriei, dar si colectari mai mari la buget.

Cum ramane cu restructurarea datoriei?

Inevitabil, mai rasare o intrebare: se poate face o restructurare a datoriei? Mai ales ca premierul Alexis Tsipras a mentionat acest termen in repetate randuri.

Grecia a primit pana acum pasuiri si amanari de la plata obligatiilor financiare, avand in vedere ca termenele au fost extinse, iar dobanzile au fost micsorate. Iar institutiile internationale sunt dispuse sa acorde perioade de gratie in continuare. Dar astfel de decizii depind de implementarea in totalitate a reformelor, arata BBC.

Totusi, valoarea nominala a datoriei nu va fi redusa. Care e motivul? Imprumuturile respective provin din taxele contribuabililor europeni, asa ca liderii politici din statele din uniunea monetara nu vor sa dea raportul in fata cetatenilor si sa le explice votantilor ca banii lor au disparut. Practic, s-ar duce pe apa Sambetei.

Mai exista inca un motiv. UE vrea sa se asigure ca tine in sah Grecia si pune presiune pentru implementarea reformelor.

Urmatorul termen limita

Momentan, atentia e concentrata pe ce va cuprinde al treilea program de finantare, dar si pe termenul de plata al unei datorii catre Banca Centrala Europeana: 20 august.

BBC mentioneaza ca e posibil ca tensiunile sa apara din nou, mai ales daca negocierile nu se vor termina pana atunci, pentru ca Grecia are nevoie de bani pentru a-si achita obligatiile. Si nu are de unde sa-i ia decat de la creditorii internationali.

Pare ca istoria se repeta, asa ca in curand vom auzi din nou cuvantul Grexit pe buzele tuturor, mai ales ca analistii consultati de Bloomberg considera ca acest lucru are o probabilitate foarte mare de a se intampla chiar anul viitor.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Grecia recuperare economica, #Grecia crestere economica, #Grecia criza datorii, #datorii Grecia, #grecia negocieri , #criza Grecia