Grecii au un pachet de reforme - Ce contine planul lui Tsipras pentru salvarea elenilor

Joi, 09 Iulie 2015, ora 22:19
8395 citiri
Grecii au un pachet de reforme - Ce contine planul lui Tsipras pentru salvarea elenilor
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Guvernul grec a aprobat, intr-o intalnire de urgenta, un pachet de masuri pe care il va prezenta creditorilor, iar reformele ar fi atat de dure, incat statul elen ar avea nevoie de ajutor umanitar.

Politicienilor din principalul partid aflat la guvernare li s-a cerut sa fie pregatiti pentru a vota pachetul de masuri vineri, scrie The Guardian.

Planul pentru salvarea Greciei, adoptat de Guvernul Tsipras - Masuri dure de austeritate, e nevoie de ajutor umanitar

Anuntul ca guvernul elen a adoptat pachetul de reforme a venit cu putin timp inainte de miezul noptii, cand expira ultimatumul dat de creditorii internationali.

Grecia solicita un nou imprumut pe trei ani, care va fi folosit pentru achitarea datoriilor si asigurarea stabilitatii sistemului financiar, potrivit jurnalistilor britanici.

Acestia scriu ca Atena se angajeaza sa faca reforme credibile, care ar insuma 13 miliarde de euro pe urmatorii doi ani si nu 8 asa cum anuntase initial.

Potrivit The Guardian, noul plan ar contine si cresterea TVA pentru mai multe categorii de produse si servicii: taxa ar urma creasca de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, sa fie dublata pentru serviciile hoteliere si ridicata la 23% pentru alimente procesate, transport si anumite servicii oferite de firme private. Mai mult, impozitul pe profit ar urma sa fie marit de la 26 la 28%.

Numaratoarea inversa pentru Grecia: Vine Tsipras cu un plan pana la miezul noptii?

Ironia este ca Alexis Tsipras ar putea fi premierul care isi pune semnatura pe cele mai dure masuri de austeritate impuse vreodata Greciei, remarca jurnalistii britanici. Observatorii internationali spun ca masurile sunt atat de dure, incat poporul elen va avea nevoie de ajutor umanitar.

Pe de alta parte, sute de oameni s-au adunat joi seara in fata Parlamentului elen si cer ca Grecia sa ramana in zona euro.

Noul ministru de la Finante, Euclid Tsakalotos, urmeaza sa fie ajutat de un delegat al Mecanismului de Stabilitate European (ESM) si de un oficial al Comisiei Europene, pentru a verifica daca propunerea este suficient de detaliata pentru a putea fi evaluata de creditori.

Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE

Planul ar urma sa fie studiat sambata de catre ministrii de Finante din zona euro, iar duminica la Bruxelles va avea loc un summit extins al UE, la care vor participa si liderii tarilor UE care nu fac parte din zona euro.

Cancelarul german Angela Merkel si-a reiterat joi, la Sarajevo, opozitia fata de o "reducere" a datoriei grecesti, in conditiile in care Fondul Monetar International (FMI) a estimat din contra, miercuri, ca o restructurare a datoriei Atenei este "necesara".

Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Oficialii de la Bruxelles au pregatit si un plan B, pentru a nu mai fi surprinsi de greci, ca pana acum.

"Comisia este pregatita pentru orice scenariu. Avem masuri detaliate in cazul unui Grexit", a dezvaluit marti Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#pachet masuri Grecia, #plan salvare Grecia, #criza grecia zona euro , #criza Grecia