Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Grecii cumpara in disperare bijuterii, televizoare si masini

Autor: Ana Ilie
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 09:10
7621 citiri
Grecii cumpara in disperare bijuterii, televizoare si masini
Foto: Hepta.ro

Grecii cumpara cu disperare bunuri de lux, in incercarea de a-si investi banii in ceva tangibil, de teama unei potentiale iesiri a tarii din zona euro.

La Zolotas, bijutierul elen de lux, de cateva saptamani e mare aglomeratie, scrie The Guardian.

Solutie pentru salvarea Greciei - imprumuturi peste imprumuturi ca tara sa nu se scufunde

"La apogeul temerilor privind falimentul si bancile, am constatat o crestere brusca a vanzarilor pieselor noastre clasice cu aur si diamante (...) Nu cu mult timp in urma am avut un client, un grec din clasa de mijloc, care voia sa cumpere bijuterii in valoare de un milion de euro prin transfer bancar. A trebuit sa il refuzam pentru ca si noi ne temem de ce s-ar putea intampla cu bancile", a spus Marianne Le Clere Papalexis, directorul bijuteriei.

Criza elena a declansat panica in randul cumparatorilor, care nu se indreapta numai spre bijuterii, ci spre orice bun de lux. Sase ani de recesiune nu au impiedicat grecii sa declanseze un mic boom consumist. Vanzarile de masini au crescut, la fel ca si vanzarile de "bunuri albe" - frigidere, cuptoare, spune Sophia Saratsi, care conduce un magazin de electrocasnice in Atena.

Televizoarele, in special cele cu diagonala mare, dispar de pe rafturile magazinelor cu viteza ametitoare. Oamenii sunt disperati sa isi investeasca banii in bunuri ce isi vor pastra valoarea cat mai mult timp.

Salvare sau executie pentru Grecia? Criza din Elada, prin ochii unei romance

Loucas Ioannou, proprietar de cafenea, explica acest curent de gandire: "Daca nu esti sigur ca bancile vor mai exista mult timp si ai bani in cont, de ce sa nu-i cheltuiesti? Multi dintre clientii mei vechi au mers la sesiuni de shopping, pentru ca nu vor sa piarda banii. Vor sa se aleaga cu ceva din economiile lor".

Toata aceasta goana dupa cumparaturi a oferit si o surpriza placuta statului: veniturile au crescut din colectarea de TVA.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
    Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
    Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
    Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
    Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
    #Grecia vanzare byunuri lux, #Grecia cheltuieli bunuri lux , #criza Grecia