Grecii, intre usurare si furie, dupa acordul de la Bruxelles: Referiri la Auschwitz, Holocaust si razboi

Luni, 13 Iulie 2015, ora 20:04
7497 citiri
Grecii, intre usurare si furie, dupa acordul de la Bruxelles: Referiri la Auschwitz, Holocaust si razboi
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Grecii au intampinat vestea ajungerii, luni, la un acord cu creditorii cu un amestec de usurare si multa furie, indreptata mai ales impotriva Germaniei, dupa ce a devenit clar ca tara lor va fi nevoita sa suporte si mai multa austeritate, care ar putea fractura guvernul si declansa reactii de respingere.

Prim-ministrul Alexis Tsipras va reveni la Atena pentru a castiga sprijin in favoarea unui acord care a sfarsit prin a fi mai dur decat propunerile pe care grecii le-au respins cu o majoritate categorica la referendumul din 5 iulie, noteaza Reuters.

In sfarsit, un acord pentru Grecia: Tsipras, schimbare radicala de atitudine

Pe Tsipras il asteapta zile in care va trebui sa aplaneze disensiunile din propriul partid, Syriza, probabil prin excluderea unor radicali, si sa preseze pentru adoptarea legilor de reforma in parlament.

Dupa vestea privind acordul, pe langa titlurile diminetii, din cotidienele elene nu au lipsit referiri la Al Doilea Razboi Mondial, acestea facand front comun impotriva a ceea ce considera a fi incercarile Berlinului de a umili Grecia, pentru a o pedepsi pentru rezistenta ei la o noua serie de taieri.

Grecii au reactionat vehement in special la propunerea ministrului german de Finante, Wolfgang Schaeuble, de iesire temporara a Greciei din zona euro, pe care multi o vedeau similara cu o expulzare pe ascuns. "Grecia la Auschwitz, Schaeuble vrea un Holocaust in Europa", a scris cotidianul Demokratia.

De altfel, ocupatia germana din timpul razboiului a devenit o tema foarte prezenta in lunile de negocieri tot mai dificile intre Atena si creditorii internationali.

Presedintele legislativului elen a cerut, la un moment dat, despagubiri de razboi din partea Berlinului si a infiintat o comisie care sa calculeze valoarea actuala a unui imprumut pe care Grecia a fost fortata sa-l acorde Germaniei in timpul ocupatiei.

Grecii cer despagubiri de razboi mai mari decat PIB-ul tarii: Germania le spune sa termine cu prostiile

Presedintele Germaniei, de acord cu despagubirile de razboi pentru Grecia

"Scufundati tara, ordona Wolfgang Schaeuble", a titrat cotidianul de stanga Efimerida Ton Syntakton.

"Germanii se intorc, nu cu forta tancurilor lor, ci cu puterea economiei lor. Vor sa-si impuna politicile asupra guvernelor unei Europe presupus unite. Razbunatorul domn Schaeuble si-a dezvaluit planul pentru o iesire pe cinci ani a Greciei din zona euro", a comentat publicatia citata.

"Dupa 17 ore de negocieri, liderii zonei euro au incheiat un acord care este umilitor pentru Grecia si poporul sau. Este un nou plan de salvare mai dur care reinstaleaza troica si mentine tara intr-un statut de colonie datornica sub o custodie a UE condusa de Germania", a reactionat aripa radicala de stanga, intr-un comunicat postat pe pagina sa de Internet.

Acord pentru Grecia - ce prevede documentul care salveaza elenii de la faliment

"Poporul grec nu trebuie sa devina dezamagit, dimpotriva, trebuie sa-si pastreze incapatanarea, asa cum a facut-o la referendum si la protestele de pe tot cuprinsul tarii pentru un 'Nu' pana la capat. Un 'Nu' pentru a lupta cu planul de salvare, cu neoliberalismul si cu austeritatea care sunt institutionalizate in zona euro", mai spun radicalii din Syriza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
#Grecia furie acord, #Grecia acord usurare, #greci Germania acord , #criza Grecia