Guvernul de la Atena, remaniat: Tsipras scapa de ministrii rebeli

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 21:06
16486 citiri
Guvernul de la Atena, remaniat: Tsipras scapa de ministrii rebeli
Foto: Hepta.ro

Premierul elen Alexis Tsipras a decis vineri sa remanieze guvernul pe care il conduce, pe fondul evolutiilor din jurul acordului de salvare convenit cu liderii zonei euro, la Bruxelles.

 • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
 • Astfel, Tsipras a demis mai multi ministri "rebeli", care au votat impotriva planului de salvare ce continea reformele aspre cerute de creditorii internationali pentru acordarea unui nou imprumut Atenei, scrie Business Insider.

  In total, zece ministri si adjuncti ai acestora au fost dati afara din Guvern, pentru ca s-au impotrivit masurilor de austeritate stabilite la summit-ul zonei euro de weekend-ul trecut, dupa 17 ore de negocieri tensionate si epuizante.

  Asadar, ministrul Muncii Panos Skourletis va prelua portofoliul Energiei, pentru a-l inlocui pe Panagiotis Lafazanis, una dintre cele mai extremiste figuri din partidul Syriza.

  Totodata, Tryfon Alexiadis a fost numit adjunct al ministrului de Finante in locul Nadiei Valavani, care a demisionat la inceputul acestei saptamani.

  Totusi, Euclid Tsakalotos, care a devenit ministru de Finante pe 6 iulie, inlocuindu-l pe Yanis Varoufakis, si-a pastrat portofoliul.

  Acordul de salvare il aduce pe premierul Greciei in fata unei revolte

  Remanierea vine in contextul in care autoritatea lui Tsipras a fost subrezita in urma unei revolte in interiorul propriului partid de stanga, Syriza, unii dintre membrii formatiunii, care faceau parte si din cabinetul sau, votand impotriva pachetului de reforme.

  Alexis Tsipras s-a vazut astfel nevoit sa se bazeze pe voturile Opozitiei pentru adoptarea proiectului de lege care include masurile de austeritate de care are nevoie Grecia pentru a ramane pe linia de plutire si, poate mai important, pentru a nu parasi zona euro.

  "Salvarea" de la Bruxelles aduce proteste la Atena: Grecii ard steagul Syriza (Video)

  Acord aprobat cu sprijinul Opozitiei

  Parlamentarii greci au aprobat cu o larga majoritate, in noaptea de miercuri spre joi, dupa ample si tensionate dezbateri, acordul de salvare semnat de premierul elen la Bruxelles cu creditorii internationali.

  Alexis Tsipras, victorie in Parlamentul grec. Acordul de la Bruxelles a fost aprobat

  Au fost 229 voturi pentru si 64 impotriva. Prim-ministrul grec, Alexis Tsipras, s-a bucurat de sprijinul Opozitiei, nu insa si de cel al propriului partid.

  Dintre cei 64 de parlamentari care au votat NU, 39 apartin Syriza. Printre ei s-a aflat si fostul ministru de Finante grec, Yanis Varoufakis, dar si actuali ministri. A fost o lovitura grea primita de premier din partea propriei formatiuni.

  Planul de reforme convenit luni, dupa cel mai lung summit din istoria Eurogrupului, presupune masuri ample in domeniul taxarii, pensiilor, legilor si alte asemenea decizii, care au fost anterior respinse de publicul grec, intr-un referendum convocat de Guvernul lui Tsipras.

  #Guvern Atena remaniat, #Guvern Atena remaniat rebeli, #Guvern Grecia remaniat , #criza Grecia