Intalnire cruciala pentru viitorul Greciei. Oferta lui Tsipras, "o buna baza de negociere"

Sambata, 11 Iulie 2015, ora 16:50
3912 citiri
Intalnire cruciala pentru viitorul Greciei. Oferta lui Tsipras, "o buna baza de negociere"

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Financiare, Pierre Moscovici, a declarat sambata ca oferta trimisa de catre Guvernul Alexis Tsipras si sustinuta de Parlamentul elen constituie "o buna baza de negociere".

"Institutiile, toate, am spus ca acest plan poate constitui o buna baza de negociere", a afirmat Moscovici, la sosirea la reuniunea extraordinara a ministrilor Economiei si Finantelor din zona euro (Eurogrup), ce se desfasoara sambata, la Bruxelles, si are ca tema criza elena.

Comisarul european a adaugat ca "astazi este o zi importanta pentru zona euro, si, asa cum Comisia Europeana a anuntat inca de la inceput, obiectivul este mentinerea integritatii zonei euro, mentinerea Greciei in aceasta zona" si, de aceea, considera ca aceasta zi inseamna ca "a venit momentul adevarului".

Intalnire cruciala pentru Grecia, la Bruxelles - orele decisive pentru Europa

In ceea ce priveste planul de reforme pe care Guvernul premierului elen, Alexis Tsipras, l-a trimis institutiilor internationale (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) si pe care acestea l-au analizat vineri, Moscovici il apreciaza drept "un gest important".

"Cred ca Guvernul elen a facut un gest important, a trimis o solicitare care a fost votata cu majoritate de catre Parlamentul elen", a spus el.

De asemenea, comisarul european a subliniat ca "programul elen de reforme poate constitui o baza pentru acordul privind un nou program de ajutor", pe care Atena il solicita.

Moscovici a mentionat, totodata, ca este o zi de o mare importanta pentru toti actorii implicati in aceste negocieri, ce se deruleaza de cateva luni.

Potrivit comisarului european "ziua de azi este importanta pentru grecii care au facut atatea sacrificii, pentru Europa si proiectul monedei unice, si, de asemenea, si pentru economia mondiala si europeana care, in sfarsit, iese dintr-o criza cea a fost teribila".

"Vointa si responsabilitate este tot ceea ce trebuie in prezent. Sentimentul nostru general este ca sunt necesare reforme si ca acestea vor fi puse in practica foarte rapid de catre Guvernul grec", a adaugat el.

Totodata, Moscovici considera ca reformele "sunt elementul cheie pentru datorie si de aceea trebuie un compromis solid".

Moscovici s-a referit si la ceea ce ministrii incearca sa stabileasca sambata si anume "care sunt masurile necesare pentru a incepe discutiile privind sustenabilitatea datoriei".

"Facem progrese. Propunerile Guvernului elen sunt foarte aproape de ceea ce au pus pe masa institutiile internationale, inainte de referendum", a declarat, la randul sau, vicepresedintele CE, Valdis Dombrovskis, la sosirea la reuniune.

Acesta a adaugat ca el observa ca "exista vointa pentru a ajunge la un acord din partea autoritatilor elene", pe langa sprijinul Parlamentului elen.

Totusi, Dombrovskis a admis ca "in continuare sunt intrebari si ingrijorari in randul statelor membre".

Ministrii Economiei si Finantelor din cele 19 tari ce au adoptat euro se reunesc sambata, sub presedintia olandezului Jeroen Dijsselbloem, pentru a discuta solicitarea facuta joi de premierul elen Alexis Tsipras, pentru un nou ajutor, al treilea, pentru o perioada de trei ani.

Noul pachet de reforme pe care Atena l-a prezentat institutiilor internationale (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International) include o crestere a impozitelor, a contributiilor sociale si reduceri de pensii, foarte similare propunerilor facute de Troika Greciei si respinse la referendumul din 5 iulie.

Guvernul Tsipras s-a oferit sa inceapa aplicarea unora dintre aceste reforme imediat, iar altele cat mai curand, posibil de saptamana viitoare.

Citeste si:
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Liviu Dragnea, la un pas de interdicție pe viață în parlament. Inițiativă legislativă pentru foștii condamnați penal
Persoanele care în trecut au suferit condamnări penale definitive ar putea avea interdicție în a mai candida la alegerile parlamentare decât dacă nu a intervenit o reabilitare, amnistie sau...
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
Tensiuni în coaliție după șirul de gafe ale UDMR. Ce șanse sunt ca maghiarii să fie scoși de la guvernare
O serie de gafe din partea reprezentanților UDMR din ultima vreme a alimentat noi tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, ajungându-se până la cereri pentru demiterea reprezentanților...