Intalnirea cruciala pentru viitorul Greciei a inceput. "Toti" vor ca elenii sa ramana in zona euro

Sambata, 11 Iulie 2015, ora 19:25
3816 citiri
Intalnirea cruciala pentru viitorul Greciei a inceput. "Toti" vor ca elenii sa ramana in zona euro
Foto: Twitter/Luis de Guindo

Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat sambata ca toti partenerii vor ca Grecia sa ramana in zona euro, dar a subliniat ca in momentul de fata trebuie analizata propunerea Atenei si ca asta se va face "cu mentalitate deschisa".

"Vom asculta ce spun institutiile internationale, vom analiza efectiv daca propunerea facuta de Guvernul elen reprezinta o baza adecvata pentru negocierea unui program", a spus De Guindos la sosirea la reuniunea Eurogrupului, relateaza agentia EFE.

Aceasta analiza se va face "cu mentalitatea deschisa, toata lumea vrea ca Grecia sa ramana in zona euro, stim perfect consecintele deciziei de astazi, suntem pe deplin constienti, dar trebuie sa analizam evaluarea facuta de cele trei institutii", a adaugat el.

Ministrul spaniol a subliniat ca aceasta analiza nu este "concludenta si nici nu este aliniata la toate punctele", si de aceea, si-a exprimat speranta intr-o "clarificare", la reuniunea extraordinara de sambata.

Declaratii ingrijoratoare inainte de intalnirea cruciala pentru viitorul grecilor

Intrebat daca Guvernul lui Alexis Tsipras va trebui sa prezinte mai multe masuri, De Guindos a reamintit ca ceea ce a fost pus pana acum pe masa reprezinta "o lista de actiuni preliminare", astfel ca, in cazul in care astazi se decide sa se dea mandat institutiilor cunoscute sub numele de Troika sa negocieze, "va trebui redactat un Memorandum de Intelegere complet, care va include si alte tipuri de masuri".

De Guindos a explicat ca, pentru moment, situatia este in "faza preliminara" in care, in functie de analiza institutiilor implicate, Eurogrupul va decide daca acorda sau nu mandatul "pentru a continua acest proces privind un nou program al Mecanismului European de Stabilitate".

Intalnire cruciala pentru viitorul Greciei. Oferta lui Tsipras, "o buna baza de negociere"

Ministrul a mentionat, de asemenea, ca referendumul de duminica trecuta, din Grecia, la care 61 % dintre votanti au respins propunerile creditorilor, "din punct de vedere al credibilitatii si increderii, nu a fost pozitiv".

"Evident asta a generat incertitudine in randul institutiilor, al restului tarilor, si, ulterior, nu a avut un impact pozitiv asupra pozitiei de negociere a Greciei", a spus el.

Insa, intrebat daca acum are incredere in pozitia Guvernului elen, De Guindos a afirmat ca, in pofida dificultatilor intampinate in procesul de negociere si a celor ce vor veni, are incredere ca Grecia va continua sa faca parte din zona euro.

Parlamentul Greciei a votat austeritatea lui Tsipras - masurile sunt chiar mai dure decat cereau creditorii

"Credibilitatea este foarte scazuta, de aceea vom vedea....Eu intotdeauna sunt constructiv si optimist si sper ca nu va avea loc un Grexit", a precizat oficialul spaniol.

Acesta a mentionat ca cele doua chestiuni fundamentale ale analizei institutiilor financiare sunt daca datoria Greciei este sustenabila sau nu si care sunt necesitatile de finantare ale Greciei, despre care a spus ca se vehiculeaza diverse cifre, dar nu a dat detalii.

Intrebat ce se va intampla daca astazi nu se va ajunge la un acord, ministrul spaniol a raspuns: "vom vedea, sa speram ca va fi un acord, fie pentru, fie impotriva, dar nu pot da un pronostic".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#Luis de Guindo Grecia, #eurogrup intalnire cruciala Grecia, #Grecia criza datorii , #criza Grecia