Ironie greceasca - reformele lui Tsipras, mai dure decat ale creditorilor. Planul, trimis la Bruxelles

Joi, 09 Iulie 2015, ora 23:50
20709 citiri
Ironie greceasca - reformele lui Tsipras, mai dure decat ale creditorilor. Planul, trimis la Bruxelles

Pachetul de reforme, adoptat joi seara de Guvernul elen, a fost trimis oficialilor europeni cu putin timp inainte de miezul noptii, cand expira ultimatumul dat de creditori Executivului condus de Alexis Tsipras.

Presedintele Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, a confirmat ca propunerea Atenei a fost trimisa Eurogrupului si celorlalte institutii europene implicate, potrivit The Guardian.

Se pare insa ca mai e nevoie de scrisori semnate, iar ultimatumul expira foarte curand, potrivit lui Martin Selmayr, seful de cabinet al lui Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

Pachetul elaborat pe ultima suta de metri contine masuri de reforma si austeritate dura (reforma pensiilor, cresteri de taxe etc.) care vor conduce la reducerea cheltuielilor cu 13 miliarde de euro.

Grecii au un pachet de reforme - Ce contine planul lui Tsipras pentru salvarea elenilor

Potrivit The Guardian, noul plan ar contine si cresterea TVA pentru mai multe categorii de produse si servicii: taxa ar urma sa creasca de la 10 la 13% pentru bunurile de lux, sa fie dublata pentru serviciile hoteliere si ridicata la 23% pentru alimente procesate, transport si anumite servicii oferite de firme private. Mai mult, impozitul pe profit ar urma sa fie marit de la 26 la 28%.

Observatorii internationali spun ca masurile sunt atat de dure, incat poporul elen va avea nevoie de ajutor umanitar.

Ironic, planul de reforma adoptat de Guvern este cu mult mai dur decat cel propus de creditori pe 25 iunie. Acelasi care a fost respins de majoritatea votantilor la referendumul de pe 5 iulie.

FMI dezvaluie suma colosala de care are nevoie Grecia si ce trebuie sa faca pentru a se salva

Tsipras insista, BCE explica: Iata de ce datoria Greciei nu poate fi restructurata

Creditorii solicitau Greciei reforme si taieri care sa duca la o diminuare cu 9 miliarde de euro a cheltuielilor bugetului, insa acum suma nu mai este suficienta pentru a garanta obtinerea unui acord de asistenta financiara.

Ce urmeaza

Vineri dimineata, la ora 08:00, pachetul de reforme va fi votat in plenul parlamentului elen. Nu exista emotii in ceea ce priveste rezultatul: politicienii Syriza il sustin pe Tsipras, iar parlamentarii din Opozitie au cerut mereu ramanerea Greciei in zona euro.

Planul ar urma sa fie studiat sambata de catre ministrii de Finante din zona euro, iar duminica la Bruxelles va avea loc un summit extins al UE, la care vor participa si liderii tarilor UE care nu fac parte din zona euro.

Soarta Greciei se hotaraste duminica, la un nou summit. Participa toti liderii UE

Oficialii de la Bruxelles au pregatit si un plan B, pentru a nu mai fi surprinsi de greci, ca pana acum.

Cu un acord sau fara, bancile Greciei risca sa fie inchise si inghitite de rivali - ce banci ar fi afectate in Romania

"Comisia este pregatita pentru orice scenariu. Avem masuri detaliate in cazul unui Grexit", a dezvaluit marti Jean-Claude Juncker, presedintele Comisiei Europene.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...