Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

La o luna de la acordul Greciei cu creditorii, inca nu se stie cine are de castigat

Luni, 10 August 2015, ora 19:27
2055 citiri
La o luna de la acordul Greciei cu creditorii, inca nu se stie cine are de castigat
Foto: Ziare.com

Grecia a ajuns la un acord cu creditorii sai privind cel de-al treilea ajutor financiar, insa doar cand detaliile acestuia vor fi cunoscute poate fi declarat un invingator in criza economica greaca.

Aceasta a lasata sa se vada doua viziuni diferite privind felul in care zona euro trebuie condusa.

Intai, trebuie stiut ca stabilitatea uniunii monetare depinde de respectul pentru regulile sale - de capatai fiind aceea ca, in absenta oricarui mecanism pentru transferuri fiscale permanente intre statele membre, fiecare guvern trebuie sa faca ce este necesar pentru a-si asigura propria independenta financiara, scrie Simon Nixon, in Wall Street Journal.

Acesta este un punct de vedere asociat mai degraba cu ministrul de Finante german, Wolfgang Schauble, insa este impartasit la scara larga de alte guverne.

Criza din Grecia: Cand ar putea primi prima transa a imprumutului

Cealalta viziune este aceea ca in orice uniune monetara vor fi totdeauna regiuni care nu se pot sprijini pe propriile picioare si ca, prin urmare, o forma de subventie permanenta va fi totdeauna necesara, daca acestea vor ramane membre ale uniunii - spre exemplu, Irlanda de Nord. Aceasta gandire este intalnita mai ales in randul oficialilor de la Comisia Europeana.

Inca nu este clar insa care parte a iesit in avantaj dupa acordul din 12 iulie dintre Grecia si creditorii sai. Imediat dupa, intelegerea a fost privita drept o victorie pentru Germania - chiar daca Grecia nu a fost fortata sa paraseasca zona euro, asa cum propusese Schauble, a fost obligata sa accepte termenii umilitori ai predarii.

Acordul cu Grecia, din nou intr-un punct mort? Financial Times: FMI nu participa la salvarea elenilor

Zona euro a fost acuzata de o lovitura, de catre guvernul grec, prin intermediul retelelor sociale. Multi continua sa critice acordul, considerandu-l un precedent pentru si mai multe masuri similare si, astfel, osandit esecului.

Nu exista insa niciun motiv deocamdata pentru o asemenea judecata. Tot ce s-a convenit in luna iulie au fost pasii pe care Atena trebuia sa ii faca pentru a deschide negocierile pentru un urias program de ajutor financiar.

UE s-a sucit la 180 de grade: Ce solutie radicala vede pentru Grecia

Au ramas si prevederi care fac in continuare subiectul negocierilor, cum ar fi faptul ca cele doua parti au convenit pe o tinta de surplus bugetar pe termen mediu, insa nu si pe momentul cand acea tinta ar trebui sa fie indeplinita si nici pe tintele pentru urmatorii doi sau trei ani, potrivit oficialilor.

Va deveni clar care parte a triumfat in drama greaca cand vor fi dezvaluite detaliile celui de-al treilea program de asistenta financiara. Faptul ca ambele parti spun ca discutiile progreseaza lin poate fi dovada ca Atena a acceptat logica analizei lui Schauble si nu se mai opune reformelor sensibile pentru a-si restabili independenta financiara.

Grecia capituleaza? Acord cu creditorii intr-o problema sensibila: pensiile

Exista deja indicii ca noul program aflat in discutie este probabil sa aiba lacune semnificative. O omisiune probabila priveste detalii despre cum va functiona un nou fond independent de privatizare propus. Acest fond a fost unul dintre cele mai controversate aspecte ale acordului din luna iulie, despre care criticii sustin ca a fost o eroziune inacceptabila a suveranitatii.

O a doua omisiune priveste viitorul bancilor grecesti, iar programul de asistenta financiara s-ar putea de asemenea sa ocoleasca revizuirea sistemului educational cu slabe rezultate al Greciei, chiar daca acesta este esential pentru competitivitatea sa pe termen lung si pentru abilitatea de a construi si a atrage capital uman.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Grecia acord creditori, #Grecia acord ajutor financiar , #criza Grecia