Marea transformare a lui Alexis Tsipras

Miercuri, 22 Iulie 2015, ora 13:19
7237 citiri
Marea transformare a lui Alexis Tsipras
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

In pragul alegerilor din ianuarie, premierul grec Alexis Tsipras a vorbit cu mandrie despre modul in care partidul sau de extrema stanga Syriza a respins mentalitatea formatiunilor cu istorie indelungata din aceasta tara, facand astfel loc pe scena politica opiniilor diverse ale membrilor sai.

Insa la doar cateva luni distanta, seful Guvernului de la Atena si-a schimbat strategia la 180 de grade.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Saptamana trecuta, Tsipras a facut o remaniere si a renuntat la membrii cabinetului care au votat impotriva pachetului de masuri de austeritate, necesar pentru ca Grecia sa obtina al treilea program de salvare de la creditorii internationali, aminteste New York Times.

    Si parlamentarii Syriza care au spus "nu" reformelor se afla sub presiune. Daca vor face la fel si miercuri, cand o lege similara e supusa la vot, atunci Tsipras i-a amenintat ca va cere noi alegeri si ii va inlocui cu oameni care ii sunt loiali.

    Masurile lui Tsipras, contestate chiar de ai lui - remaniaza Guvernul sau isi da demisia?

    Daca in urma cu sase luni Tsipras era un tanar idealist, cu viziuni radicale, dedicat sa scape Grecia de austeritate, el a devenit o persoana cu totul noua dupa negocierile cu creditorii internationali. Acum, este un politician pragmatic, popular si chibzuit, care va impune fix acele masuri pe care a jurat in campania electorala sa le elimine, aminteste articolul citat.

    Exista un semn de intrebare

    Tsipras, in varsta de 40 de ani, inca refuza sa poarte cravata, dar a strabatut un drum lung catre mainstream.

    In acest proces, el s-a laudat ca a reusit sa reziste in ciuda eforturilor europenilor de a-l inlatura, chiar daca practic s-a supus creditorilor internationali. Exista un mare semn de intrebare legat de viitorul premierului: va reusi sa creeze un nou centru de gravitatie pe scena politica din Grecia, unul care sa nu fie axat pe eliminarea austeritatii, ci pe continuarea ei intr-un mod progresiv, astfel incat sa restaureze speranta pentru populatie?

    Daca va reusi acest lucru, atunci Tsipras va avea parte de o transformare politica remarcabila, atat pentru el, cat si pentru eleni, arata NYT.

    Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii

    Punct si de la capat

    Unii simpatizanti ai partidului Syriza sunt socati de noul Tsipras si mai ales de faptul ca sustine ca unele masuri reprezinta un rau necesar.

    Intr-un interviu recent, premierul elen a spus ca e nevoie de schimbari in sistemul de pensii. "Nu cred ca e o gandire politica progresiva daca spui ca varsta de pensionare se va mari de la 45 la 50 de ani", a precizat acesta.

    Aris Chatzistefanou, un jurnalist care a vizionat tot interviul, a concluzionat ca "l-am pierdut pe tipul care purta tricoul cu Che Guevara".

    Insa altii sunt de parere ca Tsipras a devenit exact omul de care tara are nevoie, un politician capabil sa construiasca o noua viziune politica si sa obtina voturi si de la cei cu viziuni de centru. Acestia sunt disperati sa ramana in zona euro, dar s-au saturat de partidele istorice.

    "Tsipras demonstreaza ca are un avantaj incredibil ca politician. El arata ca e capabil sa vorbeasca limba reformei si limba justitiei sociale. Este o formula care il va transforma intr-un lider important al Greciei. Toate ca toate, dar el va avea cel mai mult de castigat", sustine George Pleios, expert media.

    Fracturi in partid

    Membrii partidului sau sunt divizati, iar Tsipras trebuie sa treaca un nou test, miercuri, cand in Parlament va fi suspus votului un nou pachet cu masuri legislative, legate de schimbari in sistemul bancar si in cel de justitie.

    Saptamana trecuta, premierul a fost sustinut de 123 parlamentari, inclusiv de Grecii Independenti, iar seful Guvernului spera sa recreeze acest succes.

    Tsipras recunoaste: Acordul cu creditorii este un text in care nu crede. De ce l-a semnat

    NYT remarca faptul ca intr-o alta tara, Tsipras ar fi fost inlaturat de la Putere, in aceste conditii. Dar el a fost sprijinit de cei din Opozitie, cu ajutorul carora au trecut masurile sapatamana trecuta. Ei nu vor neaparat noi alegeri, pentru ca se tem ca vor pierde si mai mult teren. Se pare ca Tsipras nu are rivali, remarca NYT.

    Totusi, el are un avantaj major. Populatia e satula de cele doua partide care s-au rotit in ultimii ani la Putere, Noua Democratie si Pasok, asa ca premierul reprezinta figura noua in care oamenii isi pot pune sperantele.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #Tsipras transformare, #Tsipras vot Parlament, #Tsipras masuri Grecia , #criza Grecia
    Comentarii