Parlamentul Greciei a votat austeritatea lui Tsipras - masurile sunt chiar mai dure decat cereau creditorii

Sambata, 11 Iulie 2015, ora 08:25
7349 citiri
Parlamentul Greciei a votat austeritatea lui Tsipras - masurile sunt chiar mai dure decat cereau creditorii
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Parlamentul Greciei a aprobat, vineri noapte, pachetul de reforme economice inaintat de Guvernul condus de Alexis Tsipras in scopul obtinerii unui nou program de finantare.

In urma votului, Tsipras, care a intampinat opozitia unor parlamentari provenind chiar din propriul sau partid, in semn de protest fata de masurile de austeritate propuse, a declarat ca are "un mandat puternic" pentru a finaliza negocierile cu creditorii Greciei, informeaza BBC.

Tsipras a obtinut in Parlament 251 de voturi in favoarea masurilor propuse, 32 de voturi impotriva si opt abtineri. Au fost absenti de la sedinta noua parlamentari, printre care si ministrul demisionar al Finantelor, Yanis Varoufakis.

Grecia fierbe, Yanis Varoufakis a plecat in vacanta

"Prioritatea este acum sa avem un rezultat pozitiv in urma negocierilor", a declarat Tsipras dupa votul din Parlament.

Propunerile urmeaza sa fie analizate de ministrii de Finante din zona euro. Conform unor surse, Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul International European considera ca planul este "pozitiv".

Oficialii europeni ar urma sa discute, totodata, cererea Greciei privind amanarea scandetei pentru o parte din datorii.

Ce vor grecii in schimbul masurilor de austeritate

Guvernul grec solicita, in schimbul unor reforme dure de austeritate, un nou program de finantare, in valoare de 53,5 miliarde de euro, pentru acoperirea datoriilor tarii pana in 2018. Acesta ar fi al treilea program de finantare pentru Atena.

De asemenea, grecii cer revizuirea tintei excedentului bugetar primar pe fondul deteriorarii situatiei economice si o reprofilare a datoriilor tarii pe termen lung.

Ce cere Grecia de la Bruxelles in schimbul reformelor dure promise de Tsipras

Datoria totala a Greciei se ridica la peste 320 de miliarde de euro.

Loviti de criza, grecii recurg la un gest disperat: ce se intampla in magazine, restaurante si hoteluri

Printre masurile incluse in noul pachet de reforme al Guvernul de la Atena se numara cresteri de taxe, majorarea TVA, reforme in sistemul de pensii si eliminarea scutirilor de taxe pentru insulele grecesti.

Cand "nu" s-a transformat in "da": Mii de greci protesteaza la Atena (Foto & video)

Dupa ce au respins in urma cu o saptamana, in cadrul unui referendum, masurile de austeritate propuse de creditorii internationali, mii de greci au protestat vineri seara la Atena fata de planul de reforme inaintat de Guvern, acuzand oficialii eleni ca au capitulat si au adoptat un pachet de masuri chiar mai dure.

Citește și:
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Klaus Iohannis susține aderarea Ucrainei la NATO. Mesajul de ultimă oră al președintelui României
Președintele României, Klaus Iohannis, a postat pe Twitter un mesaj legat de cererea Ucrainei privind aderarea în regim de urgență la Alianța Nord Atlantică. ”Împreună cu...