Planul pentru salvarea Greciei, criticat din nou de Varoufakis: Nu va functiona

Miercuri, 12 August 2015, ora 20:45
969 citiri
Planul pentru salvarea Greciei, criticat din nou de Varoufakis: Nu va functiona

Noul plan de asistenta financiara stabilit de Grecia cu creditorii internationali "nu va functiona", apreciaza Yanis Varoufakis, fost ministru de Finante.

"Acordul privind planul de asistenta financiara nu va functiona", a declarat Varoufakis, explicand ca nu este singurul care are aceasta opinie.

"Ministrul Finantelor, Euclid Tsakalotos, spune, intr-o masura mai mare sau mai mica, exact acelasi lucru", a adaugat Varoufakis.

Ce implica al treilea plan de salvare a Greciei si de ce este important

"Ministrul german al Finantelor, Wolfgang Schauble, a mers in Bundestag si a spus pur si simplu ca acordul nu va functiona", a insistat Varoufakis, care a demisionat pe 6 iulie din functia de ministru de Finante al Greciei pentru ca nu a acceptat continuarea politicilor de austeritate.

"Fondul Monetar International incearca in mod disperat sa sustina un program bazat pe o datorie suverana nesustenabila... Toata lumea incearca sa aplice acest plan...", a explicat Varoufakis.

"Puteti intreba pe oricine care stie cate ceva despre situatia financiara a Greciei si va va spune ca acest acord nu va functiona", a incheiat Varoufakis.

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro se vor reuni vineri, la Bruxelles, pentru a dezbate si, eventual, pentru a aproba acordul tehnic privind noul plan de asistenta financiara destinata Greciei.

Grecia si reprezentantii Grupului Bruxelles (Comisia Europeana, Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Mecanismul European de Stabilitate) au ajuns marti dimineata la un acord tehnic asupra obiectivelor bugetare elene pe urmatorii trei ani. "Suntem aproape de un acord total. Raman de stabilit detalii despre actiuni prioritare", a declarat Euclid Tsakalotos, ministrul grec al Finantelor.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Citeste si:
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Cum a ajuns o senatoare AUR antivaccinistă să acuze statul român de zădărnicirea combaterii bolii
Senatoarea AUR Rodica Boancă a depus o plângere penală împotriva combaterii bolii în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de...
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
PSD ar putea renunța la taxa de solidaritate. Marcel Ciolacu: ”Este posibil să nu fie nevoie de ea”
Coaliția de guvernare va continua discuțiile despre introducerea taxei de solidaritate, a anunțat miercuri, 8 decembrie, liderul PSD, Marcel Ciolacu, la finalul ședinței. Acesta a precizat că...