Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe

Joi, 23 Iulie 2015, ora 12:35
5794 citiri
Sa nu ne culcam pe-o ureche: Greul pentru Grecia abia acum incepe

Parlamentul Greciei a aprobat, joi dimineata, al doilea set de reforme, astfel ca liderii de la Atena urmeaza sa inceapa negocierile pentru un alt plan de salvare. Cu toate acestea, greul abia acum incepe.

Ministrul slovac de Finante, Peter Kazimir, a avertizat ca nu trebuie sa ne culcam pe o ureche si sa avem impresia ca apele s-au calmat.

Nori negri deasupra Greciei: Vine "apocalipsa" in 2016? Ce spun economistii

Chiar daca discutiile in contradictoriu s-au terminat intre eleni si institutiile internationale, mai exista un hop important de trecut: implementarea reformelor promise.

"Votul dat in parlamentul grec reprezinta un pas inainte. Insa mai e drum lung de strabatut", a scris pe Twitter Peter Kazimir.

"Partea complicata abia acum incepe: implementarea. Tarile baltice, precum si Irlanda, Portugalia, Spania si Slovacia, au aratat ca acest lucru se poate face", a continuat oficialul de la Bratislava.

Totusi, Peter Kazimir are o simpatie limitata pentru consumatorii si retailerii care se lupta sa se descurce cu cresterile de taxe aplicate in aceasta saptamana, remarca The Guardian.

"Cresterea TVA e o masura dureroasa, insa aduce instant mai multe venituri la buget. Grecia, ca si Slovacia, trebuie sa se concentreze pe eficienta colectarii taxelor si sa lupte impotriva evaziunii", a mai spus acesta.

Ingrijorari si din Franta

Analistul Andrew MacFarlane de la banca franceza BNP Paribas si-a exprimat ingrijorarile legate de criza din Grecia, arata The Guardian.

"Parlamentarii eleni au aprobat al doilea pachet de masuri cerute de creditori in aceasta dimineata, asa ca negocierile formale legate de un nou program de salvare pot incepe. Totusi, raman unele riscuri, printre care se numara diferentele de opinii intre Fondul Monetar International si ceilalti creditori legate de taierea datoriei, precum si abilitatea Guvernului de la Atena de a pune in aplicare masurile votate", a opinat analistul.

Tsipras recunoaste ca a facut erori

Masurile votate in Parlament nu au fost pe placul multora. Miercuri seara, mii de persoane au protestat in Piata Syntagma din Atena fata de reforme, inregistrandu-se violente sporadice.

Tsipras a trecut noi reforme prin Parlament la cererea UE: Am facut erori, dar nu regret aceasta lupta!

"Cercurile financiare din cadrul Uniunii Europene vor in continuare iesirea Greciei din zona euro. Am fost nevoiti sa acceptam un compromis dur pentru a evita scenariile extreme. In ultimele sase luni, am facut erori, dar nu regret aceasta lupta", a spus premierul elen Alexis Tsipras.

"Noul imprumut ne va oferi lichiditati pentru urmatorii trei ani", a subliniat premierul elen, care e optimist si in privinta restructurarii datoriei suverane.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
    Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
    Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
    Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
    WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
    #Grecia criza probleme, #Grecia reforme, #Grecia masuri austeritate, #Greci vot parlament reforme , #criza Grecia