Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma

Autor: Ana Ilie
Luni, 27 Iulie 2015, ora 11:41
8669 citiri
Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma
Foto: Ziare.com

Partidele de opozitie din Grecia solicita lamuriri de la Guvern dupa ce a fost dezvaluit un plan, intocmit de doi fosti ministri, ce prevedea intoarcerea tarii la drahma.

Nu este limpede cat de serios a fost luat in considerare acest plan, atribuit fostilor ministri Panagiotis Lafazanis, de la Energie, si Yanis Varoufakis, de la Finante, scrie The Guardian. Ambii ministri au parasit Guvernul luna aceasta, insa partidele de opozitie solicita explicatii.

Grecia va renaste din cenusa sau va arde in flacarile lui Hades?

Planul a fost dezvaluit la sfarsitul unei saptamani de speculatii cu privire la ce aveau de gand sa faca radicalii din partidul de guvernare Syriza ca alternativa la termenii duri ai acordului negociat de premierul Alexis Tsipras pentru a pastra Grecia in zona euro.

Un sfert din parlamentarii Syriza au respins noile masuri de austeritate si Tsipras face eforturi pentru a impiedica spargerea partidului.

Intr-un interviu publicat duminica, Lafazanis, liderul unei fractiuni radicale din Syriza, a dezvaluit ca a solicitat Guvernului sa acceseze rezervele Bancii Greciei si sa revina la drahma, sfidand Banca Centrala Europeana, pentru a permite plata salariilor bugetarilor si pensionarilor, daca tara ar fi fost fortata sa iasa din zona euro.

Intr-un raport separat, Varoufakis a declarat ca o mica echipa din Syriza a pregatit planuri de copiere in secret a parolelor folosite de greci pentru a-si plati taxele online. Acest "plan B" a fost intocmit pentru a permite Guvernului sa creeze un sistem paralel de plata daca bancile ar fi fost inchise in urma politicii agresive a Bancii Centrale Europene.

Planul secret a fost intocmit inainte ca Tsipras sa fie ales, in alegerile din ianuarie. Tranzactiile prin intermediul sistemului paralel ar fi fost facute prin euro insa s-ar fi putut trece cu usurinta la drahma, daca ar fi fost nevoie.

Viceministrul de Finante Dimitris Mardas a negat ca Guvernul ar fi discutat vreun plan de a scoate tara din zona euro.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

    Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
    Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
    Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
    Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
    Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
    Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
    #Grecia intoarcere drahma, #Grecia plan drahma , #criza Grecia