Scenariu inedit: S-a prefacut fostul ministru de Finante grec ca este nebun?

Joi, 16 Iulie 2015, ora 13:37
10681 citiri
Scenariu inedit: S-a prefacut fostul ministru de Finante grec ca este nebun?
Foto: Hepta.ro

Dupa demisia ministrului grec de Finante, Yanis Varoufakis, se ridica o intrebare cu privire la actiunile sale din cadrul negocierilor cu reprezentantii zonei euro.

BBC se intreaba daca nu cumva grecul care a negociat strategia cu Eurogrupul avea rolul sa convinga restul Europei ca Guvernul Syriza era nebun.

Autorul articolului de la BBC, Chris Cook, citeaza un editorial al politicianului si jurnalistului Daniel Finkelstein, din The Times.

 • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
 • In negocierile la care a luat parte Grecia, niciuna dintre parti nu vrea sa renunte prima, dar totodata niciuna dintre ele nu vrea sa incheie discutiile fara vreo intelegere.

  "Varoufakis a crezut ca, daca partenerii de negociere - germanii, FMI, Comisia Europeana - ajung la concluzia ca este un pic nebun, un pic nechibzuit, ar calcula ca el ar putea prabusi economia greaca si dobori intregul edificiu al zonei euro peste el. Sa iti convingi adversarul ca esti nebun este o cacealma clasica", sustine Finkelstein, in articolul sau.

  Outside option si inside option, privind Grecia

  Chris Cook il considera pe fostul ministru elen de Finante un "teoritician al jocului". Astfel, o negociere clasica intre doua parti este inteleasa cel mai bine daca o privim din perspectiva: "outside option" versus "inside option".

  "Outside option" reprezinta rezultatul la care ajunge una dintre parti sau recompensa pe care o obtine daca negocierile sau tranzactia esueaza, asa cum noteaza si site-ul Game Theory, specializat in teroria jocurilor.

  In schimb, "inside option" este ceea ce un jucator primeste daca negocierea este incheiata sau, altfel formulat, oferta pe care o poate accepta una dintre partile implicate in joc.

  Jurnalistul BBC este de parere ca Varoufakis a crezut, in urma cu cateva luni, ca outside option pentru Europa era una macabra. Pe scurt, daca Europa nu ar fi ajuns la o intelegere, Grecia ar fi rupt continentul in doua, ceea ce ar fi facut ca outside option pentru Europa sa fie o catastrofa.

  Insa outside option s-a dovedit a fi, in ultimele cateva saptamani, mult mai rea pentru Grecia si mult mai putin daunatoare pentru restul Europei decat s-ar fi crezut.

  La fel si inside option, care s-a dovedit a fi mult mai rea decat si-au imaginat vreodata grecii. Potrivit jurnalistului Chris Cook, o explicatie a intregii situatii pare sa tina de o strategie Syriza mai degraba decat de o cacealma de tipul "nebun la volan".

  Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

  Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
  Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
  Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
  Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
  Criza mondială lovește cu putere toate țările. Câți bani vom pierde întrece orice închipuire
  Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
  #Yanis Varoufakis nebun, #Varoufakis negocieri Grecia, #negocieri Grecia zona euro , #criza Grecia
  Comentarii