Tsipras, primele declaratii dupa votul clar al grecilor: Vom negocia restructurarea datoriei, nu austeritate

Luni, 06 Iulie 2015, ora 00:09
8874 citiri
Tsipras, primele declaratii dupa votul clar al grecilor: Vom negocia restructurarea datoriei, nu austeritate

Premierul elen Alexis Tsipras a facut primele declaratii dupa votul covarsitor impotriva austeritatii dat de greci la referendumul de duminica.

Tsipras a multumit conationalilor sai si a spus ca va respecta intocmai mandatul primit. "Vreau sa le multumesc tuturor celor care au votat nu. Acum trebuie sa ridicam Grecia cu totii. Noi, grecii, am luat o decizie foarte curajoasa saptamana trecuta si sunt foarte constient de manadatul dat, de a negocia cu Europa si sa iesim din acest cerc vicios al austeritatii".

Premierul grec a spus ca intelege ca grecii au spus nu austeritatii, nu Europei: "Voi pune acest manadat in aplicare fara ezitare. Odata cu votul istoric de atazi, poporul grec a raspuns intrebarii corecte - nu daca vor sau nu sa ramana in Europa, ci ca Europa nu poate fi o strada cu un singur sens, pentru austeritate, ci vor o strada a democratiei. Este un mandat clar nu pentru iesirea din Europa, ci pentru intarirea pozitiei Greciei in negocierile cu UE".

Tsipras a mai spus ca este sigur ca Europa va intelege situatia umanitara in care se afla tara sa si ca vede ca singura solutie viabila restructurarea datoriei Greciei. "Maine, Grecia va merge inainte cu negocierile si va cauta sa gaseasca o solutie mai sanatoasa. Suntem siguri ca BCE constientizeaza situatia umanitara din tara noastra.

Putem avea o solutie viabila doar daca restructuram datoria. Aceasta tara are nevoie mai mult ca oricand sa fie unita. Il voi contacta pe presedintele tarii sa ii cheme la negocieri pe liderii politici si sa le explicam ce vrem sa cerem la negocieri", a conchis Tsipras.

De asemenea, ministrul grec de finante, Yanis Varoufakis, a apreciat ca, prin votul categoric dat de concetatenii sai, la referendumul de duminica, impotriva propunerilor creditorilor internationali, guvernul de la Atena va putea sa 'intinda o mana a cooperarii' partenerilor europeni pentru a ajunge impreuna la un acord, transmite agentia EFE.

'Incepand de maine, vom colabora cu Banca Centrala Europeana, care a avut o pozitie neutra saptamana trecuta, si vom avea o atitudine pozitiva fata de Comisia Europeana', a declarat Varoufakis in prima sa declaratie publica dupa anuntarea victoriei taberei 'Nu' la referendum.

El a sustinut in continuare ca acest 'Nu' de fapt nu este un 'Nu' impotriva austeritatii, ci 'o revenire la valorile Europei'. 'Acest 'Nu' este un mare 'Da' Europei democratice', a adaugat ministrul grec, el considerand de asemenea ca rezultatul la acest referendum va fi de acum inainte un 'instrument de colaborare cu partenerii'.

In pofida tonului conciliant, Varoufakis si-a reluat in aceasta interventie criticile fata de creditorii internationali, acuzandu-i ca 'in ultimele cinci luni (de cand stanga radicala Syriza a preluat conducerea guvernului in urma castigarii alegerilor n.red.) au respins orice dezbatere cu privire la austeritate si datoria' externa a Greciei.

'De cinci luni incercam sa negociem pentru a le explica acest lucru: fara alte imprumuturi, daca nu le restructuram pe cele vechi', a continuat ministrul grec, sustinand ca 'din primul moment, creditorii au incercat sa inchida bancile (...) si sa ne oblige sa ne cerem scuze pentru criticile aduse programelor esuate'.

Grecii si-au decis duminica viitorul. Votul impotriva masurilor de austeritate cerute de creditorii internationali a fost covarsitor: peste 61% dintre greci au spus NU.

Grecii au spus NU Europei

De asemenea, prezenta la vot este suficienta pentru validarea referendumului, peste 60% dintre grecii cu drept de vot prezentandu-se la urne, in conditiile in care, pentru validare, era nevoie de 40%.

Pentru a preintampina ciocniri violente, guvernul a mobilizat armata in strada dupa referendum. In plus, circa 2.000 de politistii vor fi postati in fata bancilor.

Reactiile liderilor europeni au fost insa in majoritate negative. Cancelarul Angela Merkel a tinut un discurs in fata coalitiei de guvernare, in cadrul caruia l-a criticat pe premierul grec Alexis Tsipras pentru decizia de a merge inainte cu referendumul, arata revista Spiegel, citata de Greek Reporter. Se pare ca "doamna de fier" a Europei nu si-a ascuns iritarea fata de modul in care se face politica la Atena si l-a acuzat pe liderul Guvernului elen ca incalca principiile Europei.

Francois Hollande, presedintele din Hexagon, se va intalni cu Angela Merkel, luni, pentru a discuta situatia din Grecia, potrivit administratiei prezidentiale de la Paris. Se pare ca cei doi trebuie sa gaseasca o modalitate de a colabora cu Tsipras si sa salveze tara in acelasi timp.

Liderii de la Berlin si Paris au cerut organizarea unui summit cu liderii zonei euro, marti.

Reactiile liderilor europeni

Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) va discuta, luni, despre situatia din Grecia, iar surse Reuters sustin ca va fi pastrat nivelul actual de finantare pentru bancile elene. Acest lucru inseamna ca exista sanse minime ca institutiile financiare din tara condusa de Alexis Tsipras sa fie deschise, marti, asa cum a promis acesta.

Grecia are o datorie de peste 320 de miliarde de euro, cea mai mare parte catre tari sau institutii europene, dar si catre FMI.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Alexis Tsipras reactie vot referendum, #vot referendum Grecia , #criza Grecia