Tsipras recunoaste: Acordul cu creditorii este un text in care nu crede. De ce l-a semnat

Miercuri, 15 Iulie 2015, ora 00:23
9115 citiri
Tsipras recunoaste: Acordul cu creditorii este un text in care nu crede. De ce l-a semnat
Foto: Facebook/Alexis Tsipras

Premierul grec Alexis Tsipras a recunoscut marti seara ca acordul cu creditorii pentru un al treilea plan de ajutor financiar este un text in care "nu crede", dar "l-a semnat pentru a evita dezastrul tarii".

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • "Imi asum responsabilitatea pentru orice greseala comisa, imi asum responsabilitatea pentru un text in care eu nu cred dar l-am semnat pentru a evita dezastrul tarii si sunt obligat sa-l implementez", a declarat Tsipras intr-un interviu la televiziunea publica elena ERT, in ajunul unui vot crucial in parlament asupra acestui acord anuntat luni la Bruxelles si primit foarte prost de o parte a partidului sau radical de stanga SYRIZA.

    Acordul de la Bruxelles, bun sau nu pentru Grecia? Ce cred elenii si cum il mai vad pe Tsipras - sondaj

    El a aparat acordul din noaptea de duminica spre luni, declarand ca desi a fost "o noapte foarte rea pentru Europa", marcata de "presiune asupra unui popor care s-a exprimat la referendum", si "a fost impus" Greciei, acordul a salvat-o de la iesirea din euro si trebuie pus in aplicare.

    Criza din Grecia: Masurile de austeritate, cu un pas mai aproape sa-i loveasca pe eleni

    Fostul ministru grec al Finantelor: Acordul semnat de Tsipras, un fel de lovitura de stat

    Tsipras a explicat de asemenea ca s-a luptat pentru a nu fi taiate salariile si pensiile, adaugand ca ajustarea fiscala convenita in acord este mai blanda decat ajustarile convenite in trecut, noteaza Reuters.

    "Salvarea" de la Bruxelles aduce proteste la Atena: Grecii ard steagul Syriza (Video)

    Alexis Tsipras, confruntat cu nemultumiri puternice asupra acordului in interiorul partidului sau SYRIZA, a mai spus ca Grecia trebuie sa se supuna ajustarilor fiscale prevazute in acord si a adaugat ca intentioneaza sa serveasca pana la capat mandatul de patru ani, excluzand alegeri anticipate.

    "Eu nu pot scapa de aceste responsabilitati si voi incerca sa-mi implementez programul politic pe o perioada de patru ani", a subliniat el.

    Scenariul cel mai optimist pentru Grecia: Isi revine in 20 de ani. Dar cu ce pret?

    "Adevarul dureros este ca aceasta cale cu sens unic pentru Grecia ne-a fost impusa", a afirmat cu amaraciune Tsipras.

    Printre altele, el a sugerat ca bancile din tara, inchise din 29 iunie, ar putea ramane inchise inca cel putin o luna.

    Grecii, intre usurare si furie, dupa acordul de la Bruxelles: Referiri la Auschwitz, Holocaust si razboi

    "Deschiderea bancilor depinde de aprobarea acordului, care va avea loc intr-o luna", a constatat el la televiziunea de stat ERT, argumentand ca "atunci cand este un soc, exista intotdeauna posibilitatea ca deponentii sa-si retraga toti banii".

    Cu toate acestea, Tsipras si-a exprimat speranta ca "BCE se orienteaza spre cresterea ELA (ajutorul de urgenta acordat bancilor grecesti), asa ca va fi posibil sa se retraga mai multi bani", a estimat el, in timp ce retragerile zilnice sunt limitate in prezent la 60 de euro la distribuitori, aminteste AFP.

    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
    Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
    Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
    Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
    Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
    #acord Grecia creditori, #Grecia zona euro, #Alexis Tsipras Gracia acord , #criza Grecia