UE s-a sucit la 180 de grade: Ce solutie radicala vede pentru Grecia

Luni, 27 Iulie 2015, ora 15:50
6524 citiri
UE s-a sucit la 180 de grade: Ce solutie radicala vede pentru Grecia

Statele din zona euro nu-si mai pun problema daca datoria Greciei va fi restructurata, ci mai degraba care va fi cel mai bun mod pentru a realiza acest obiectiv, a precizat, luni, Benoit Coeure, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE).

Toate statele care folosesc moneda euro vor ca Grecia sa ramana in uniunea monetara si sunt pregatite sa acorde "solidaritate financiara" atat timp cat Atena adopta reforme, a explicat oficialul BCE, intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Monde, transmite Reuters.

Scandal in Grecia: Cum planuia Varoufakis intoarcerea la drahma

"Intr-adevar, problema nu este daca datoria Greciei va fi restructurata, ci cum sa realizam asta intr-un mod care sa ajute in mod real economia tarii", a explicat

Coeure.

Conform datelor Eurostat, la sfarsitul primului trimestru din 2015, cel mai ridicat nivel al datoriei guvernamentale din UE se inregistra in Grecia - 168,8% din PIB.

Grecia, campioana la reducerea datoriei: Cum s-a descurcat Romania

BCE a iesit la "cumparaturi"

De asemenea, Benoit Coeure a mai declarat ca programul BCE de achizitii de active, menit sa combata deflatia, isi arata roadele, dar ar fi prematur sa inceapa discutiile privind incheierea acestuia.

Pentru a stimula cresterea economiei zonei euro, BCE a demarat in martie achizitii lunare de obligatiuni suverane ale statelor din zona euro si bonduri corporatiste de pana la 60 de miliarde de euro.

Liderii BCE intentioneaza sa deruleze acest program pana in luna septembrie 2016 sau pana cand rata anuala a inflatiei va reveni in apropierea obiectivului tinta de 2%.

FMI participa la ajutorarea Greciei doar daca datoria va fi taiata

Fondul Monetar International (FMI) va participa la al treilea pachet de asistenta financiara ce va fi acordat Greciei, in valoare de pana la 86 miliarde de euro (93 miliarde de dolari), cu conditia ca ceilalti creditori sa reduca povara datoriei.

Indulceste Merkel tonul? O reducere a datoriei pentru Grecia e posibila

"In privinta reducerii datoriei, va trebui sa existe un angajament specific, concret din partea europenilor", a declarat saptamana trecuta purtatorul de cuvant al FMI, Gerry Rice.

Dupa ce s-a opus vehement implicarii FMI, Grecia ii cere oficial ajutor

"Pentru a merge inainte, avem nevoie sa inregistram progrese suficiente in estimarea reformelor, a angajamentelor, a implementarii si a finantarii. Cu siguranta va fi un drum dificil, suntem abia la inceputul procesului", a adaugat acesta.

 • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
 • Citeste si:
  Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
  Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
  Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
  Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
  Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
  REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...
  Comentarii