Veste buna in prag de weekend de la Bruxelles: Grecii primesc banii de care au atata nevoie

Sambata, 15 August 2015, ora 07:09
2397 citiri
Veste buna in prag de weekend de la Bruxelles: Grecii primesc banii de care au atata nevoie
Foto: Facebook/Jean-Claude Juncker

Ministrii Finantelor ai statelor din zona euro au aprobat, vineri seara, noul plan de asistenta financiara destinata Greciei, in valoare de 86 de miliarde de euro.

"Planul a fost aprobat. Mesajul transmis de Eurogrup este puternic si clar: Grecia va ramane in zona euro", a declarat, la finalul reuniunii, Jean-Claude Juncker (foto), presedintele Comisiei Europene, informeaza BBC.

Noul plan prevede acordarea unor credite in valoare de 86 de miliarde de euro, in urmatorii trei ani.

In schimbul imprumuturilor oferite de Grupul Bruxelles (Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Mecanismul European de Stabilitate si Fondul Monetar International), Grecia va adopta o serie de reforme macroeconomice, in sensul cresterii taxelor si reducerii deficitului bugetar.

Grecia spera ca va primi 23 de miliarde de euro, in doua transe, imediat dupa reuniunea Eurogrup, potrivit unor surse din cadrul Ministerului grec al Finantelor citate de site-ul cotidianului Kathimerini.

Potrivit surselor citate, Guvernul de la Atena ar urma sa primeasca "imediat" 12,5 miliarde de euro pentru achitarea unor datorii (inclusiv a unei rate de 3,2 miliarde catre BCE cu scandenta pe 20 august) si 500 de milioane pentru reducerea arieratelor.

Ulterior, Grecia ar urma sa primeasca inca 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar.

Parlamentul Greciei a aprobat, vineri dimineata, planul de asistenta financiara, al treilea din ultimii cinci ani.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

  • Citeste toate stirile despre criza din Grecia
  • Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
    Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
    Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
    Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
    Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
    #Eurogrup bani Grecia, #acord creditare Grecia aprobat Bruxelles , #criza Grecia