Cata incredere mai exista in produsele autohtone, dupa scandalurile alimentare - sondaj

Luni, 25 Martie 2013, ora 08:09
3662 citiri
Cata incredere mai exista in produsele autohtone, dupa scandalurile alimentare - sondaj

Cititorii Ziare.com si-au pierdut increderea in produsele autohtone dupa scandalurile alimentare din ultima perioada, legate de laptele toxic si exportarea carnii de cal etichetata drept de vita.

Potrivit unui sondaj realizat in randul cititorilor Ziare.com, 37,57% dintre cei care au raspuns in cadrul chestionarului au precizat ca nu mai au deloc incredere in niciunul dintre produsele romanesti.

Un procent mai apropiat dintre cei intervievati, de 35,57%, au raspuns ca se simt mai in siguranta sa cumpere direct de la tarani, motivand ca sunt cele mai sanatoase.

La o distanta destul de mare se afla numarul celor care sustin ca se incearca o denigrare a imaginii Romaniei prin aceste scandaluri si ca ei consuma cu incredere toate produsele autohtone.

In schimb, doar 4,43% au raspuns ca ANSVSA isi face bine treaba, 2,43% au incredere in produsele din supermarket, iar 2,35% mizeaza pe legume.

Sondajul a fost realizat in perioada 15.03.2013 - 21.03.2013, pe un esantion de 2.755, in randul cititorilor Ziare.com.

In ce produse alimentare romanesti mai aveti incredere? Sondaj Ziare.com

Isteria in industria alimentara romaneasca a aparut dupa ce, in februarie, Romania a fost acuzata ca ar fi exportat carne de cal, etichetata drept carne de vita. Cu toate ca autoritatile au reusit sa demonstreze ca de fapt procesatorul francez era de vina, firma Spanghero, imaginea tarii noastre a avut mult de suferit.

Ca urmare a acestui scandal, s-au facut numeroase controale, in urma carora s-au descoperit cateva cazuri izolate de etichetare gresita.

Insa un adevarat scandal izbucnit dupa ce 13.800 de litri de lapte importat din Ungaria a fost depistat ca fiind contaminat cu substanta cancerigena aflatoxina, fiind blocat de la vanzare. Ulterior, ANSVSA a recoltat mai multe probe, descoperind ca 67 au iesit pozitive pentru aflatoxina.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, dintre acestea, 34 de probe pozitive erau din ferme, 5 din centrele de colectare, 8 la automatele de lapte, iar 20 din unitatile de procesare.

In plus, o companie germana a avertizat autoritatile romane, prin intermediul sistemului rapid european de alerta, ca ar fi importat de la noi carne de curcan in care s-au gasit antibiotice de uz veterinar.

Scandalul laptelui: 5 % din probe, contaminate cu aflatoxina. Angajati din conducerea ANSVSA, anchetati (Video)

Presedintele interimar al ANSVSA, Vladimir Manastireanu, a anuntat, miercuri, ca analizele in acest caz vor dura intre 4 si 7 zile. Totusi, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania a subliniat ca era vorba doar de o declaratie a procesatorului german, fara sa aiba acte de provenienta a carnii, iar probele respective ar fi fost prelevate de la raft, dupa sapte luni.

Insa ministrul Agriculturii a dat asigurari ca toate produsele din comert sunt bune de consum, iar la unitatile la care au fost gasite probleme s-au luat masurile necesare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#scandaluri alimentare Romania, #carne curcan Romania, #lapte contaminat aflatoxina , #criza lapte
Comentarii