Fuia: 10 milioane litri de lapte aruncati. Ne trebuie un program national!

Marti, 19 Martie 2013, ora 16:24
2465 citiri
Fuia: 10 milioane litri de lapte aruncati. Ne trebuie un program national!

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, crede ca Guvernul trebuie sa aprobe de urgenta un program de ajutorare a fermierilor care comercializeaza lapte, in conditiile in care acestia nu-si mai pot vinde laptele din cauza scandalului aflatoxinei.

"Romania mai are putin peste 800.000 vaci de lapte. 95% sunt in peste 200.000 gospodarii, cu efective de sub 6-7 vaci/ gospodarie.

De la inceputul avertizarilor ca laptele ar putea contine aflatoxina, agricultorii mari dar cei mici mai ales s-au vazut in imposibilitatea de a mai livra laptele. Saptamana aceasta se vor aduna aproximativ 10.000.000 litri de lapte ce vor fi distrusi in ferme iar aceste perderi, de peste 20.000.000 lei, vor duce in cel mult 2 saptamani pe agricultori in faliment! Ma intreb de unde vor mai plati impozitul forfetar impus de guvern!", a declarat fostul ministru pentru Ziare.com.

El considera ca programul trebuie sa imite programul de compensare acordat fermierilor ale caror vanzari au scazut dupa scandalul infestarii cu bacteria E.coli.

"Este obligatia guvernului sa intervina rapid si sa aprobe un program de urgenta pentru protectia si ajutorarea agricultorilor si salvarea efectivelor de vaci de lapte. Guvernul trebuie sa inteleaga urgenta situatiei pentru ca "agenda vacii de lapte" nu poate astepta dupa agenda guvernului!

Eu cred ca un program de urgenta trebuie sa cuprinda:

1. Plata urgenta a subventiilor pe cap de animal, integral; pana acum s-au facut plati partiale.

2. Compensarea pierderilor dupa modelul platilor compensatorii efectuate fermierilor europeni (si romani) in cazul infestarii castravetilor cu E.colli.

Pentru plata acestor compensatii se poate face apel la un sprijin european dar guvernul are la dispozitie si schema de minimis care nu a fost integral folosita si de unde se pot face plati unice pe gospodarie.

3. Asigurarea de la rezerva de stat de furaje pentru fermele care au furajele infestate cu aflatoxina. Fara acest program de urgenta, agricultorii vor fi nevoiti sa treaca la sacrificarea efectivelor de vaci de lapte, ceea ce poate duce la reducerea efectivelor de vaci de lapte cu 50%, implicit reducerea productiei de lapte romanesc cu 50%! Ori asta si asteapta fermierii din Ungaria, Austria sau Germania care isi depasesc cota de lapte si nu mai au unde sa isi vanda laptele", s-a aratat de parere Fuia.

Fermierii romani au fost loviti puternic dupa ce s-a gasit lapte suspectat a fi infestat cu aflatoxina. Mai multe companii mari au avut si ele de suferit, printre ele aflandu-se si Danone, care a retras 75 de tone de produse suspectate a contine lapte cu aflatoxina.

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#Stelian Fuia program lapte, #Stelian Fuia lapte aruncat , #criza lapte